Új rendező és szerző debütál a 68 éves kolozsvári bábszínházban

Három új előadást mutat be február folyamán a kolozsvári Puck bábszínház 68. születésnapját ünneplő magyar tagozata. A társulat bábszínésze, ismert kolozsvári gyermekkönyv-szerző és a Váróterem Projekt független színházi társulat alapító tagja dolgozik az új produkciókon.

A hétfőn 11 órától műsorra tűzött Paprikajancsi kalandjaival az intézmény 68. születésnapját ünnepli. Paprikajancsi, akárcsak Vitéz László, az a népi bábfigura, aki eszességével elbánik magával az ördöggel. A kolozsvári előadásban viszont a bátor hős egy furcsa helyzettel találkozik: az elrabolt székely asszony helyett az ördög kéri segítségét, aki sehogy sem bír szabadulni a makacs fehérnéptől. A történet jóval több kalandot, fordulatot kínál, a kesztyűs bábokkal a művészek pedig egy lendületes és humoros vásári bábjátékra várnak minden 3 éven felüli nézőt.Az előadást Vadas László rendezte, szövegkönyvét Demeter Ferencz írta. Az előadók Giriti Réka és György László, a díszleteket és bábokat György László és Szabó Tünde készítették. Az előadás főtámogatója a Bethlen Gábor Alapítvány.

Kolozsvári mesék

Februrár 24-én Varga Ibolya rendező Zágoni Balázs Kolozsvári mesék című kötetének három meséjét állítja színpadra. A szöveget maga az író dramatizálta. Az első mese Magocskáról, egy honfoglaló magyar család bátor kislányáról szól, aki veszélybe sodródik a kétezer évvel ezelőtti római város maradványai között. A második mese hőse Osvát, a méhész, aki már a középkori Kolozsvárra vezet bennünket, és akit a törökökkel vívott harcok szorgalmas, önfeláldozó és leleményes hőseként ismerünk meg. A harmadik mese a századfordulóba repíti a nézőt, ahol egy kisdiák, Andris szemszögéből csodálkozunk rá a fejlődő, éppen villamossal gazdagodó városra és annak hétköznapi embereire, történéseire.

A nagybányai születésű Varga Ibolya rendező bábszínészként kezdte munkásságát a Puck Bábszínházban, 1997-től pedig az intézmény rendezői tisztségét tölti be. A kolozsvári színművészeti főiskolán egyetemi tanárként is dolgozó alkotó, a bábszínház mindkét tagozatán számos előadást rendezett. Díjazott előadásai között találjuk az Erős János, az Eljöhetnél hozzám!, és a Don Cristobal előadásokat a magyar tagozaton, a román tagozaton pedig a Jancsi és Juliska című előadást.

Zágoni Balázs, a Kolozsváron született filozófus végzettségű író és szerkesztő, a Filmtett erdélyi filmes portál alapítója, a Barni-könyvek szerzője, a Koinónia Könyvkiadó vezetője, a Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyv­sorozat kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője. A Kolozsvári mesék című kötete 2015-ben jelent meg és szervesen ötvözi a mesék világát a város történetével.

Az előadás díszletét Elena Ilaș, a Puck Bábszínház festő-díszlettervezője készítette. A galaci származású alkotó a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem szobrász szakán végzett. Elana Ilaș 2016-tól a Puck Bábszínház alkalmazottja. Jelentős részt vállalt a Sziklahitű Szent László bábjainak elkészítésében és az intézmény bábos kiállításait is ő koordinálja.

Az előadás zenéjét Kötő Áron szerezte. A teatrológusi végzettséggel rendelkező alkotó 2000-től a Puck Bábszínház magyar tagozatának bábszínésze. Munkásságát zeneszerzői alkotások sora is gazdagítja. Ő jegyzi többek között a Jancsi és Juliska (2004), az Ördögverő jóbarátok (2005), az Árnyak színháza (2006), a Bábmesterek (2016) és a Puck és a többiek (2016) zenéjét.

Sárkány-művek

A Puck Bábszínház és a Váróterem Projekt független színházi társulat koprodukciója a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett és megnyert pályázat eredménye. A Sárkány-művek előadást a Puck Bábszínház február 28-án, délután 18 órától mutatja be.Meseország királyának három lánya idegen helyen, egy sötét szobában ébred. Valaki alighanem sűrű álomszellőt bocsájtott rájuk és elrabolta őket. Felfedezik, hogy Eleségfeleséggel együtt raboskodnak, aki abban bízik, hogy Étel vitéz hamarosan kiszabadítja őt a fogságból. A rabló nem más, mint a sárkány. A lányok minden erejükkel, tudásukkal és ösztönös megérzésükkel azon vannak, hogy megtalálják a szabadulás kulcsát.

A számos bábtechnikát felvonultató bábelőadás alapját sziporkázó fantáziájú mesék képezik, amelyek a „Hősök és hősnők” nevű, III–VII. osztályos gyerekeknek meghirdetett pályázatra érkeztek be. A pályázatra tizennégy mese érkezett be, melyek közül a leginspirálóbb mesékből született az előadás szövege. A mesék beérkezése után a két társulat 2017 nyarán bábszínházi műhelyt tartott a gyerekszerzőknek.

A 7 éves kortól ajánlott előadást Imecs-Magdó Levente rendezte. A Váróterem Projekt vezetője ezzel a munkával debütál rendezőként. Az előadás dramaturgja Bertóti Johanna, aki a zenéjét is szerezte. A szereposztásban Sebők Maya, Udvari-Kardos Tímea, Pál Emőke, László Réka és Csepei Zsolt nevét találjuk. Díszlet-, jelmez- és bábtervező Kürti Andrea. Hang és fénytechnikus Sipos Júlia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?