Farsangi irodalomóra Csíkszeredában

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája tagjai idén három erdélyi helyszínen tartanak felolvasásokat. A farsangi felolvasókörút csütörtöki állomása – két ízben is – Csíkszereda volt.

Rendhagyó irodalomórának is fölfogható az a közönségtalálkozó, mely az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) január 25-26-közötti, farsangi felolvasókörútja keretében zajlott csütörtökön a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban. A gimnázium gyönyörű, szecessziós dísztermében Bálint Tamás, Borsodi L. László, Balázs K. Attila és Zsidó Ferenc számára kitett négy szék és a mikrofonállvány várta a 13:30-ra hirdetett esemény szereplőit és hallgatóságát. Amikor beléptünk az épületbe röviddel kezdés előtt, elbizonytalanodtunk: semmi se jelezte az eseményt, egyetlen nyomtatott vagy hevenyészett plakát, felhívás se. A kapusnál érdeklődve bizakodva ültünk föl a kakasülőre, a hangosan duruzsoló fűtésrendszert és a színpadi díszletet, a várakozó székeket szemlélve.

Végül a fél kettes becsöngetés után megtelt a terem, és az esemény házigazdájaként fellépő Borsodi L. László költő-tanár dinamikus moderálásának köszönhetően a találkozó kérdezz-felelek körkérdésekkel rajtolt, és így egy rendhagyó irodalmi órának is bevált. Borsodi úgy mutatta be a diákközönségnek írótársait, hogy jelezte, 4 éve napra pontosan itt farsangoltak, egyébként pedig barátságuk „irodalmi barátság”.Vendégeit az alkotói létről faggatva ellentmondásos képet kaphattunk az írói hétköznapokról, illetve leszűrhettük: alkat, nem pedig külsőségek kérdése, hogy mikor ír az író. A kétkötetes Balázs K. Attilától (Baróton született 1973-ban, Székelykeresztúron él, mérnöknek tanult) például megtudtuk: a napi gondjainkon fölülemelkedve, vagy éppen a kellős közepén is születhet vers. Például, háromgyerekes apaként, egy gyerekzsúr közepén is pötyögött már be verset a telefonjába.

Ezzel szemben a szintén székelykeresztúri Zsidó Ferenc „hétköznapokon köszönő viszonyban sincs az írósággal”, azaz, tanárként kizárólag vakációban ír, és a három gyerekkel kapcsolatos napi teendők neki fölemésztik az idejét-energiáit. A Székelyudvarhelyen született Bálint Tamás pedig azt árulta el, hogy pénzügyi szempontból lett költő – ami vicces, hiszen banki-pénzügyi szakemberként is tanult. Mint őszintén bevallotta, egy magyartanára biztatására a középiskolában a pénzdíjas pályázatokra kattant rá, és zsebpénz-kiegészítő tevényenységként tekintett ekkoriban rá, és ez csak az egyetemi évek alatt mélyült önkifejezési eszközzé. A közönségtalálkozó-irodalomóra második felében a szerzők írásaikból olvastak fel a diákoknak, majd, a program szerint, este 6 órától a felléptek a Székelyföld Galériában is.Az E-MIL felolvasókörútján január 26-án Horváth Előd Benjámin, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt és Serestély Zalán két máramarosszigeti helyszínen lép fel: 13 órától a Leőwy Klára Elméleti Líceum diákjaival beszélgetnek, majd 18:45-től a Borromeo Szent Károly római katolikus templom oratóriumában olvasnak fel munkáikból.

Kapcsolódók

Kimaradt?