Semmiből mindent – példaképek a 4. Könyvturi | élőKönyvtáron

Színes programkínálattal, új tematikával szervezi meg Kolozsváron április 19–20. között a negyedik Könyvturi | élőKönyvtárt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ). Idén újabb erdélyi városokba viszik el a rendezvényt, közölték a szervezők.

A rendezvény két fő programpontra oszlik. Az egyik a Könyvturi, ennek keretében a megunt, nem használt könyveket cserélhetik le a látogatók olyan kötetekre, amelyeket szívesen forgatnának. A Turi nem feltétlenül cserealapon működik, az is elvihet könyveket, aki nem hozott, a lényeg az, hogy minden kötet megtalálja a helyét valakinek a könyvespolcán. A 2017-es kolozsvári Könyvturi | élőKönyvtárról szóló beszámolónk itt olvasható.A Könyvturi sikeres működéséhez a rendezvény előtt könyvgyűjtést szerveznek Kolozsváron: január 22. és április 15. között a Szabédi Emlékházba (Lázár/Gh. Lazar u. 30.). lehet vinni a régi, kiolvasott kiadványokat.

A rendezvény másik alapprogramja az élő könyvtár, amely ugyanúgy működik, mint egy rendes könyvtár: az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” egy rövid időre. Csupán egy különbség van: az élő könyvtárban a könyvek élő személyek, és a „könyv” és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik. Az idei téma: semmiből mindent. A szervezők olyan személyeket szeretnének meghívni, akik élethelyzetük, életkoruk vagy bármely más hátrányos életkörülményük mellett kimagasló eredményeket értek el és aktív tevékenységet folytatnak.

Mivel a rendezvény igen nagy népszerűségnek örvendett a kincses városban, ezért a szervezők Erdély több városában is megrendezték azt az elmúlt évben. 2018-ban még több helyszínen lesz majd Könyvturi: a tervek szerint Kolozsvár után Aradon, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Magyarfenesen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szebenben, Székelyudvarhelyen  Szilágysomlyón és Válaszúton is megszervezik a Könyvturi | élőKönyvtárt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?