Közösen ünneplik a magyar kultúrát négy városban

Nagyvárad és Berettyóújfalu (Magyarország) 19. éve ünnepli közösen a magyar kultúra napját, Margitta és Debrecen három éve csatlakozott a határon átnyúló Bihar és Hajdú-Bihar megyei ünneplésre.

A Himnusz „születésnapjának” tekintett január 22-i magyar kultúra napja köré immár többnapos programok szerveződnek mind a négy városban. Ezekről csütörtökön Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Szentei Tamás, a Debreceni Polgármesteri Hivatal kulturális osztályvezetője, Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Demián Zsolt, a margittai RMDSZ-körzet vezetője tájékoztatott.Nagyváradon január 22-én tartják majd a gálaestet, ezen a debreceni Kodály-filharmónia és a Kodály-kórus lép fel Somogyi Tóth Dániel igazgató vezényletével. Ekkor adják át a Magyar Kultúáért-díjakat is, beszédet Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a rendezvény romániai fővédnöke (a magyarországi fővédnök Kósa Lajos) és dr. Vitányi István magyar országgyűlési képviselő mond.

A városban egyébként január 18–22. között tartanak rendezvényeket többek között a nagyváradi magyar iskolák mindegyikében, de január 20-án, szombaton 16 órától például a nagyváradi várban tartják a Brassai 2016 – nemzetközi sajtófotó kiállítás megnyitóját és díjátadását is.

Magittán január 12-én, pénteken 17 órától nyitják meg a programsorozatot a helyi művelődési házban Bánházi Gyöngyi festőművész kiállításával, január 16–18. között a Horváth János Elméleti Líceum szervez programokat diákjainak, január 22-én pedig 13 órától a berettyóújfalui versenykiállítás díjnyertes fotóiból összeállított tárlattal várják majd az érdeklődőket 13 órától a polgármesteri hivatal konferenciatermében.

Berettyóújfaluban az irodalom, az operett és a fotóművészet jegyében szervezik a programokat, hangzott el, bemutatják például dr. Fleisz János egyik kötetét január 18-án, ugyanaznap Kállai Bori is fellép a városban. A gálaestet január 22-én tartják, aznap újra bemutatkozik a városban a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóközössége is.

Debrecenben több kisközösségben, iskolában is szerveznek ünnepi programokat, január 22-én megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, az ünnepi gálaesten pedig a Fölszállott a Páva vetélkedő debreceni indulói lépnek fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?