Erdélyi magyar szakembert választott tagjává a Nemzetközi Címertani Akadémia

A Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választották dr. Szekeres Attila István erdélyi heraldikust. A rangos nemzetközi intézmény 68 éves fennállása óta a sepsiszentgyörgyi heraldikus az első erdélyi szakember, akit tagjává választott az akadémia.

Dr. Szekeres Attila István arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Nemzetközi Címertani Akadémia döntéséről szóló értesítőt az óév utolsó napján kapta meg. A hivatalos levélben Robert D. Watt és Nicolas Vernot, a Nemzetközi Heraldikai Akadémia elnöke, illetve főtitkára értesítette, hogy a szervezet Koppenhágában 2017. november 11-én tartott közgyűlésén címertani munkássága elismeréseként egyöntetű szavazattal választották az akadémia levelező tagjává.Dr. Szekeres Attila István elmondása szerint már ifjúkorában megszerette a címereket, de a kommunista diktatúra idején nem volt lehetőség ezt művelni. A rendszerváltozás után szerezte be az elérhető szakirodalmat és autodidakta módon sajátította el a heraldika tudományát, de, hogy senki ne tarthassa amatőrnek, elvégezte a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a történelem szakot és csoportelsőként, maximális jeggyel államvizsgázott címertanból. Ezt követően a Román Akadémia Kolozsvári Történelemtudományi Intézetében doktorált heraldikából.

A hazai közigazgatási címerek elfogadtatását szabályozó törvénykezés 2003-ban tette igazán lehetővé a közösséget igazán jelképező címerek jóváhagyását, ekkor ívelt fel Dr. Szekeres Attila István címertervezői tevékenysége. Munkásságát elismerte a Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága, mely 2005 januárjában akkreditált, hites címergrafikussá minősítette, így a sepsiszentgyörgyi szakember egyetlen magyarként egyike lett az ország hat hites címertervezőjének.

„Hitvallásom: a múltat átmenteni a jövő címereibe. Ennek szellemében terveztem magyar, székely-magyar és egykori szász közigazgatási egységeknek címert, melyek – néha komoly küzdelmek árán – átmentek sorra a megyei, övezeti és országos szakbizottság elemzésén, a közigazgatási tárca felülvizsgálatán, a kormányfőtitkárság és a parlament törvényhozói tanácsának szűrőjén és végül a kormány által elfogadott határozatban napvilágot láttak Románia Hivatalos Közlönyében” - mondta Szekeres Attila István, aki több kiállításon mutatta be az általa készített címereket.

A szakember nem csak tervezi a címereket, hanem kutatja is azokat, tanulmányokat közöl, és konferenciákon ad elő. 2009-ben alapítója volt a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportnak és 2015-ben alapító elnökévé vált az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületnek.

Dr. Szekeres Attila István 2005-ben a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagjává vált, majd 2008-ban a Sever Zotta Román Genealógiai és Heraldikai Intézet hívta meg tagjai közé, 2010-ben a Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága vette fel soraiba és ugyanabban az évben a Moldovai Köztársaságban működő Paul Gore Genealógiai, Címertani és Levéltár-tudományi Társaság is tagjai közé választotta. 2014-ben a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületének külső tagjává vált. Végül tavaly év végén a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választotta.

A Nemzetközi Heraldikai Akadémia 1949-ben alakult Párizsban, nemzetközi jellegét hangsúlyozandó 1965-ben áttette székhelyét a svájci Genfbe. Művészeti és tudományos akadémiaként működik. Az akadémikusok száma nem haladhatja meg a 99-et, ám a nyilvántartás szerint csupán 71-en vannak. A levelező tagok száma 68. Magyarországról egy akadémikus és egy levelező tag – dr. Bertényi Iván, illetve dr. Körmendi Tamás – kötődik az akadémiához, Romániából dr. Tudor-Radu Tiron bukaresti heraldikus, aki levelező tag.

Kapcsolódók

Kimaradt?