A külső és belső kommunikáción javítana a szatmári színház új főigazgatója

Új főigazgatója lett a szatmárnémeti Északi Színháznak, Nagy Orbán versenyvizsgán nyerte el az öt évre szóló tisztséget a helyi önkormányzat fenntartásával működő intézmény élén. A szatmári közönség jól ismeri eddigi munkásságát, hiszen már 21 éve a Harag György Társulat tagja, emellett az elmúlt öt év során a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ aligazgatói tisztségét is betöltötte.

Milyen tervekkel indul az új megbízatásában?

Új fejezet nyílt a szatmárnémeti Északi Színház életében és természetesen az én életemben is. Továbbra is a minőség a prioritás, ebbe az irányba kell haladni tovább. Fontos az előadások minősége, az alkotók szakmai hozzáértése és felkészültsége, hiszen ezek határozzák meg a színház megítélését és arculatát. Céljaink között szerepel a jó közönség kinevelése, hiszen kulturális intézményként ez is a kötelességeink közé tartozik. Egyértelművé vált, hogy a magyar társulat keretein belül működő Brighella Bábtagozat igencsak jó, mert a következő generációt neveli ki a színház számára. Ezt a román társulatnál is be szeretnénk vezetni, azaz egy román nyelvű bábtagozatot hoznánk létre, ami persze nem lesz a legegyszerűbb feladat, már csak abból a szempontból sem, hogy új állásokat kell létrehozni, amelyeket a fenntartó kell jóváhagyjon.Hogyan képzeli el az együttműködést a magyar és román társulat között?

A két tagozat között eddig sem volt rossz az együttműködés, viszont a román tagozaton jelenleg még talán gyengébb a PR rész, ezen szeretnénk a jövőben erősíteni. Úgy látom, hogy a társulat új művészeti igazgatója, Ovidiu Caița, jó irányba mozdította el a tagozatot és ezt az utat továbbra is tartani fogják.

Melyek a színház fő problémái jelenleg?

Megítélésem szerint a legalapvetőbb probléma az információk nem megfelelő áramlása a színházon belül. Az irodáktól a műhelyeken át egészen az alkotókig mindenkit egy cél kell vezéreljen, mégpedig az, hogy az aktuális produkció minősége kifogástalan legyen. Azt gondolom, hogy egyelőre még akadoznak az információk. Nyilván nem minden esetben van ez így, viszont ez egy olyan probléma, ami miatt nem mindig működik olajozottan a színházi gépezet. Emellett azért vannak más jellegű problémák is, sokszor azt érzem, hogy előadásaink nincsenek a legmegfelelőbben népszerűsítve, olykor kicsit késik a promoválási procedúra, amelyen a jövőben változtatni fogunk.Hogyan változtatna az előadások népszerűsítésén?

Látványos elemek lesznek az Ács Alajos Játékszín kirakatában az elektromos vetítők, amelyeken az előadásaink trailereit láthatják majd az ott elhaladó nézőink. Ezen kívül fontosnak tartom a folyamatos médiamegjelenést, a különféle brosúrák létrehozását, amelyek bemutatják az alkotókat és az aktuális produkciókat.

Főigazgatóként fog-e a továbbiakban is színészként dolgozni?

Amennyiben a rendezők majd gondolnak rám, természetesen örömmel teszek majd eleget a felkérésnek, de nyilván maximum egy vagy két előadásban egy évadban, hiszen nehéz feladat lenne minden feladatot összeegyeztetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?