Mesterségek ünnepe és kenyérszentelés Buda várában

A magyar fővárosban régi, ritka mesterségek lesznek a főszereplői az idei, 26. Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg a Budavári Várban.

A fesztivál szervezői minden évben egy kiemelt témát helyeznek a középpontba, az idén a régi és ritka mesterségek szerepét hangsúlyozzák. 

A Mesterségek Ünnepén bemutatkoznak többek között a kemence- és kályhaépítők, a bútorfestők, a kékfestők, de az érdeklődők láthatják munka közben a kádárt, a halászhálókötőt és a kötélverőt is. Az alkalmi konyhában a szappanfőző, mángorló, dagasztó asszonyok serénykednek majd - olvasható a rendezvény honlapján (mestersegekunnepe.hu).

A szakmák mellett a hagyományokhoz híven ebben az évben is a fesztivál vendégei lesznek az ország különböző tájegységeiről érkező hagyományőrző együttesek és gyermek táncegyüttesek is, amelyek együtt idézik fel a Szent István napi ünnepkör és a kenyérszentelés szokásait.

A nyitónapon a Vendégségben Budapesten - Külhoni magyar fiatalok találkozójának résztvevői mutatják be műsorukat, valamint koncertek színesítik a programot: a négy nap alatt fellép többek között a Kerekes Band, Harcsa Veronika és Balogh Kálmán, a Balkansambel együttes Szlovákiából, a CimbaliBand, a Mydros görög zenekar, akik nem csak zenélnek, de táncházzal is megörvendeztetik a közönséget.

A hét végén Indiából érkezik Sharmistha Mukherjee és tánccsoportja, akik kathak táncelőadást mutatnak be, a Romengo cigány népzenével és táncházzal érkezik, az Oroszlános udvarban pedig Bognár Szilvia és az EtNoé koncertje után moldvai csángó népzenével és táncházzal készül a Zurgó együttes.

{loadposition otp}A zárónapon fellép a Csurgó zenekar, a Buda Folk Band, a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band, a MagyarVista Social Club és a 80 éve született Martin György néptánckutató tiszteletére összeállítás mutat be a Honvéd Táncszínház.

A több évszázados hagyományt felelevenítve a táncosok és mesterek díszes aratókoszorús felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét ebben az évben is. Augusztus 20-án 15 órakor a Clark Ádám téren felállított színpadon ünnepélyes kenyéráldást tartanak, ezután a résztvevők a Lánchídon át a Bazilikához vonulnak, ahol Erdő Péter bíboros 17 órakor megszenteli a mesterek kenyerét.

Kimaradt?