Gárdos Péter jelenlétében vetítik a Hajnali lázat Bukarestben

Gárdos Péter filmrendező lesz a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet vendége pénteken, a rendező Hajnali láz című filmjének, illetve a film alapját képező regény román nyelvű fordításának bemutatóján, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A Hajnali láz 2010-ben jelent meg Magyarországon először, és azóta csaknem 40 országban vásárolták meg a kötet fordítási jogát. Az elmúlt két évben megjelent szinte valamennyi európai országban, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Oroszországban is saját nyelven olvashatják a kötetet. A Trei Kiadó jóvoltából immár román nyelven is olvasható a regény, melyet Andrei Dósa fordított.

A regény nemzetközi elismerést is kapott, idén májusban megszerezte a 8. Prix d’Europe-díjat, melyet francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a Hajnali láz kapta a szavazatok több mint felét. Az utolsó körben olyan alkotásokkal versengett, mint Milan Kundera regénye, A jelentéktelenség ünnepe, Ian McEwan A gyermektörvény című új műve vagy Paolo Giordano A prímszámok magánya szerzőjének új könyve, az Ezüst és fekete.

Gárdos Péter saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel a regényben. Édesapja halálát követően kapta meg szülei svédországi levelezését. A levélköteg közel 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.

A regényből később filmet forgatott Gárdos Péter, mely több rangos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, és 2016-ban olyan díjakkal tűntette ki a filmes szakma, mint a Legjobb játékfilm díja dráma kategóriában a San Jose Cinequest-en (USA), a Legjobb rendezés díja a várnai Love is Folly Nemzetközi Filmfesztiválon (Bulgária), Violetta d’Oro fődíj és a Legjobb operatőr díja Seregi Lászlónak a Pármai Filmzene Fesztiválon (Olaszország) és a Közönségdíj: legjobb dráma díja a Los Angeles Zsidó Filmfesztiválon (USA).Gárdos Péter színház- és filmrendező 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb alkotásai az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba és a legutóbbi, a Tréfa. Filmjei számos díjat nyertek a legjelentősebb magyarországi és külföldi fesztiválokon. A Hajnali láz az első regénye.

A filmet pénteken 19 órától a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet vetítőtermében nézheti meg a bukaresti közönség, majd a vetítést követően a szerző-rendezővel, Gárdos Péterrel találkozhat. A belépés ingyenes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?