Kilép a könyvkiadók egyesületéből a Humanitas igazgatója Dan Voiculescu könyve miatt

Kilép a Román Könyvkiadók Egyesületéből a Humanitas vezérigazgatója, Lidia Bodea, tiltakozásul az ellen, hogy a Gaudeamus könyvvásáron a RAO kiadó standjánál bemutatták Dan Voiculescu könyvét, a Lupta politică (Politika harc) című kiadványt. 

Facebook-bejegyzésében Bodea kifejti, a pénteken 14 órakor bemutatott kötetet Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică és Victor Ciutacu méltatták. 'Gondolják, hogy ezzel a RAO kiadó a román könyvkiadás makulátlan hírnevét és magatartását szolgálja, amely távol áll a politikai, ideológiai, nacionalista-soviniszta felhangoktól?' - teszi fel a kérdést a közösségi oldalon a Humanitas kiadó vezetője. 

Bodea szerint 'ami a Gaudeamuson történik, az több, mint amit a jóérzés el tud viselni: a rútság közszemlére tétele olyan sokaság körében, amely a ragyogást, nem pedig az aljasságot akarja látni'. 

A Bukaresti Ítélőtábla 2014. augusztus 8-án jogerősen 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a politikus-üzletembert az Élelmiszer-ipari Kutatóintézet törvénytelen privatizációjával kapcsolatos ügyben. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség januárban arra hivatkozva ellenezte Voiculescu szabadlábra helyezését, hogy túl keveset töltött le a rá kirótt 10 év szabadságvesztésből, ugyanakkor rendellenességeket találtak azzal a 11 tudományos munkával kapcsolatban is, amelyeket a börtönben írt az üzletember, és amelyek alapján lerövidülhet a büntetése. 

A DNA ügyésze azzal érvelt, hogy a munkák kéziratában nincsenek törölt, kihúzott vagy utólag beírt részek, ami arra enged következtetni, hogy vagy nem ő írta ezeket a könyveket, vagy a kéziratok nem a börtönben készültek. "Ha összeadjuk a Dan Voiculescu által írásra fordított időt, kiderül, hogy 72 óra alatt írt meg 2.000 oldalt, vagyis percenként 2 oldalt írt, ami lehetetlen" - mondta az ügyész. 

Dan Voiculescut júliusban feltételes szabadlábra helyezték. 

Kapcsolódók

Kimaradt?