Testületileg lemondtak Patapieviciék

Testületileg lemond a Román Kulturális Intézet (ICR) vezetősége – jelentette be az intézmény igazgatója.

Horia Roman Patapievici ezt röviddel azután közölte, hogy az alkotmánybíróság kedden megállapította: nem alkotmányellenes a Ponta-kormánynak az a sürgősségi kormányrendelete, amely az elnöki hivataltól a szenátus alárendeltségébe helyezte át az ICR-t.

Patapievicék már júniusban jelezték, hogy távoznak az intézet éléről, ha a sürgősségi rendeletet alkotmányosnak nyilvánítja a taláros testület. Annál is inkább, mert a kormány alaposan megnyirbálta az ICR költségvetését. A pénzügyminisztérium egyharmadával csökkentette az intézet büdzséjét, év végéig pedig olyan költségvetési korlátokat szabott meg, amely ellehetetleníti a tevékenységüket – közölte az igazgató.

A Ponta-kormány június 13-án döntött a kulturális intézet felügyeletének áthelyezéséről, ami ellen éles tiltakozás bontakozott ki idehaza és külföldön egyaránt. A tiltakozók között neves művészek emelték fel szavukat a sürgősségi rendelet ellen. Az ombudsman az alkotmánybíróságon támadta meg a rendeletet, őt ezt követően a parlament leváltotta tisztségéből.

{loadposition otp}A tiltakozók szerint a kormány egyértelműen politikai indíttatásból utalta át az elnöki hivataltól a szenátus alárendeltségébe az ICR-t. A Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői többször hangoztatták, hogy Horia Roman Patapievici és csapata Traian Băsescu talpnyalói.

A rendelet ellenzői között szép számmal akadtak az USL-hez közel álló személyiségek is, akik azt hangoztatták: az ICR igazgatóját ugyan az államfő nevezi ki, de Patapievici mandátuma alatt az intézet nem politikai alapon nyújtott támogatást a hozzájuk folyamodó művészeknek.

Kimaradt?