Román gyerekeket is hív népdalvetélkedőjére a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány

Rendkívüli kiadásra készül a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány: a november 13-án rajtoló, XIX. Csak tiszta forrásból – csíkszéki népdalvetélkedőn szeretné azon régebbi szándékát megvalósítani, hogy a Hargita megyei magyar és román gyerekek hallgathassák egymás eredeti dalait. Rákérdeztünk az interkulturális szándékra.

Három nap alatt több mint hatezer olvasót ért el Györfi Erzsébet népdalénekes üzenete a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapít vány naponta frissülő Facebookján, melyben a 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült előadóművész a közelgő, Csak tiszta forrásból vetélkedő zsűrijeként kifejti: több évtizede dolgozik azon, hogy a magyar népdalt minél több gyerek megszeresse, sajátjának érezze, „meghallja” üzenetét, és énekelje, „akár magának, vagy mások örömére, otthon vagy vetélkedőn, csak énekeljen!!! Mert a népdaléneklés semmivel sem pótolható. A Csak tiszta forrásból rendezvény erre kitűnő lehetőség.”Az oldalon, melyen immár Márdirosz Ágnes színművész és népdalénekes, vagy Kiskamoni-Szalay Kund népi muzsikus zsűritag-hitvallása is olvasható, több szakmai ajánlót és olvasmányt is kínálnak a szervezők.

A Szalay Zoltán zeneszerző, néprajzkutató által vezetett alapítványról nemrégiben cikkeztünk, mivel hagyományteremtő szándékkal idén elindult kezdeményezésük révén magyar és román gyerekek tanulták egymás táncait Csíkmadarason. Ez a szemléletük a népdalvetélkedőn is érvényesül: a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tanáraként is tevékenykedő Szalay Zoltán megfigyelése szerint ugyanis nem látogatják egymás kulturális eseményeit a Hargita megyei-, és a csíkszeredai román és magyar közösségek, így nem ismerik egymás kultúráját sem. „Ha már együtt élünk egy városban, egy megyében, akkor közelednünk kell egymáshoz, és ezt a Tiszta Forrás Alapítvány kezdeményezésére a népi kultúrák értékein keresztül próbáljuk megtenni” – fogalmazott a főszervező.A szervezők célzottan román nyelvű eseményt is létrehoztak a Facebookjukon, és, mint megtudtuk, román tannyelvű iskolákhoz is eljuttatták a versenyfelhívást.

A Tiszta Forrás Alapítvány a szintén csíkszeredai Eszterlánc Alapítvánnyal közreműködve, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány támogatásával szervezi meg idén is a csíkszéki területi népdalvetélkedőt iskolás gyermekek számára, melyre 2017. november 13-a és 25-e között kerül sor. A Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő során elsősorban helyi anyagot kérnek a versenyzőktől, s a Facebookon is elérhető kiírás szerint a verseny során „elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsó sorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül majd”. A vetélkedőn „mesteri fokozatot” is hirdetnek, és népdalcsoportok is versenyezhetnek.

A 2017-es zsűri tagjai Györfi Erzsébet, Márdirosz Ágnes és Kiskamoni-Szalay Kund mellett Haáz Sándor, Balázs-Bécsi Enikő, Galaczi Hajnalka, Molnár Szabolcs, Dobos Krisztina, Lutz Hajnal és Szalay Zoltán.           

A kétfordulós verseny elődöntői a következő program szerint zajlanak:
Gyimes: felsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Gimnázium: november 13., 16 óra
Felcsík: csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola: november 15., 16 óra
Gyergyó: gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium: november 14., 15 óra
Csíkszereda és Oldalcsík: Gyermekek Háza (Csíkszereda, Taploca u. 20): november 17., 15 óra
Alcsík, Kászon: csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola: november 20., 14.30 óra
A döntő Csíkszeredban, a Márton Áron Gimnázium dísztermében, november 24-25-én zajlik.

Jelentkezni a versenyre az elődöntők helyszínén lehet, a szervezők kérése, hogy minden benevező előre kitöltött jelentkezési ívet hozzon magával, mely az alapítvány Facebookjáról könnyedén letölthető, de az ívet az iskolák titkárságáról, illetve a szervezőktől is lehet igényelni a zszalay@upcmail.ro e-mail-címen.

Kapcsolódók

Kimaradt?