Új szemüvegek az Erdélyi Magyar Filmszövetségnél

A filmkészítés minden területét lefedő szakosztályok létrehozását tűzte ki célul az Erdélyi Magyar Filmszövetség, amely szombaton tartotta évi közgyűlését. Az egyre bővülő szervezet különleges díjat adott át három tiszteletbeli tagjának, Muhi Andrásnak, Buglya Sándornak és Durst Györgynek.

efsz lakatos resize

A filmkészítés minden területét lefedő szakosztályok létrehozását tűzte ki célul az Erdélyi Magyar Filmszövetség, amely szombaton tartotta évi közgyűlését - mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón Lakatos Róbert elnök. A közgyűlés során újabb szakmabeliek kérték felvételüket, így a két éves Erdélyi Magyar Filmszövetség már 50 tagot számlál.

A szövetség egyik legfőbb feladata, hogy bővítse a pályázati lehetőségeket, ennek érdekében levelet készülnek megfogalmazni az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) felé.

„Megalakulásunk után a kérésünkre lehetővé tették, hogy az anyaország határain túli magyar filmesek is megpályázhassák az MTVA kiírásait. A korábbi rendszerben ugyanis csak magyar állampolgároknak lehetett pályázni. A kérésünknek helyt adtak ugyan, de a gyakorlatban nagyon kevés erdélyi magyar filmes nyert, és számos dokumentumfilmet elutasítottak. Nem hiszem, hogy ennek szakmai okai lennének. Ezért meg kell hívnunk az illetékeseket egy párbeszédre, hogy derüljön ki számunkra is: mit kellene tennünk, hogy sikeresebben pályázhassunk?" – összegezte a magyar közszolgálati médiával való viszonyukat Lakatos Róbert, az EMFSz elnöke.

efsz ceci robi allo resize

Felméri Cecília alelnök arról számolt be: egy közös eszközpark és szolgáltatási adatbázis létrehozásán dolgoznak.

A filmszövetség Maksay Ágnes javaslatára kérni fogja a Kós Károly Kollégiumtól (amely az MTVA határon túli tanácsadó testülete), hogy támogassa egy tévés dokumentumfilmes műsorsáv létrehozását, amelynek műsoraira az EMFSz tagjai is pályázhassanak.

Mátis Jenő felajánlotta a filmszövetségnek, hogy szükség esetén használhatja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács infrastruktúráját, annak irodáit, felszerelését, autóit.

efsz oten resize

A közgyűlés végén az EMFSz különleges díjjal köszönte meg három tiszteletbeli tagjának a rengeteg támogatást, segítséget: Muhi András, Buglya Sándor és Durst György egy-egy filmező szemüveget kapott.

Buglya Sándort Bálint Arthur méltatta.

efsz artur resize

Alig van olyan fiatal erdélyi filmes, akit ne tanított volna, hiszen már a Bolyai osztályt is tanította" – mondta a Sapientia tudományegyetem Film-fotó-média szak gyakorlati képzésének alapemberéről Bálint Arthur. Buglya Sándor nevéhez a Dunatáj producereként vagy rendezőként rengeteg erdélyi vonatkozású dokumentumfilm fűződik.

„Végtelen türelemmel nézi végig és javítja fel a fiatal filmesek első szárnypróbálgatásait" – mondta Buglyáról az erdélyi rendező.

efsz dijatadas resize

A Sapientia tanára egyébként az eltöltött évek tapasztalatai alapján filmes tankönyv megírására készül.

„Ne gondoljatok arra, hogy a másik majd valamit megcsinál" – tanácsolta Buglya Sándor a fiatal filmszövetség tagjainak. – „47 évvel ezelőtt léptem be az első szövetségbe, és az elmúlt 47 év tapasztalata az, hogy ha valamit akarsz csinálni, annak fogjál neki, ne várd a másiktól. Magaddal nem veszel össze, magadra nem sértődsz meg, magadra nem leszel féltékeny"- mondta a mester.

efsz cecimagyaraz resize

Felméri Cecília a magyarországi Inforg stúdió vezetőjét, Muhi András producert méltatta.

„Az Inforg stúdió és Muhi András nevéhez és produceri tevékenységéhez fűződik egy jó része az erdélyi magyar filmes sikereknek is. Az általa gyártott erdélyi vonatkozású kis- és nagyjátékfilmek nagy nemzetközi visszhangnak örvendenek, közülük több szerepelt A kategóriás filmfesztiválon. Neki köszönhető, hogy létrejött a rendszerváltás után készült 3 erdélyi, egészestés film egyike. Az ő segítségével indult el vagy teljesedett ki több erdélyi alkotó filmes pályája" – mondta Felméri Cecília Muhiról.

„Bár segíthettem volna többet...és ha még helyzetben leszek, sokkal többet fogok segíteni" – ígérte Muhi az erdélyi filmeseknek.

efsz egymastfilmezik resize

Durst György, a Duna Műhely alkotótáborok főszervezője, producere, alappilére méltatását Zágoni Bálint, a Filmtett folyóirat menedzsere mondta el, felvázolva, milyen szokott lenni Durst az alkotótábor utolsó napjaiban: „Peugeot 206-osával ingázik a táborhely és a forgatási helyszínek között, vagy nyolc statisztát szállít, vagy a stáb ebédjét, vagy lámpákat, síneket, sörpadokat visz és ha épp nincs az autójában, az azt jelenti, hogy az autó játszó kellék egyik forgatásnál." efsz zagoni resize

Durst volt a producere többek közt a Hatházi András által rendezett Kreonnak, a Tetemrehívásnak, Lakatos Róbert Csendország című dokumentumfilmjének, Makkai Bence és Cs. Nagy Sándor rövidfilmjének, a Holtvágánynak. "Támogatása nélkül sokkal vékonyabb lenne a kortárs erdélyi magyar filmográfia" – tette hozzá Zágoni Bálint.

Durst György "sok veszekedést és sok kibékülést" kívánt a filmszövetség tagjainak, a konfliktusoktól soha nem mentes, termékeny alkotói munkafolyamatra utalva ezzel, amely, mint mondta, maga is olyan, mint egy szövetség.

efsz harmanszemuveggel resize

A díjak átvétele után rögtön üzembe is helyezték az ajándékokat, így a Bulgakov Irodalmi Kávéházban tartott ünnepi gulyásozáson az összegyűlt erdélyi szakmabeliek már meg is nézhették, mit "filmeztek" szemüvegükkel a díjátadón az EMFSz tiszteletbeli tagjai.

Kimaradt?