Berlinale: FIPRESCI-díjat kapott a román versenyfilm

Călin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta péntek este a 63. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

A szervezet a legjobb filmnek járó Arany Medvéért vetélkedő 19 alkotás közül választotta ki a román filmet, amely azon kevés versenyfilm között van, amelyek kritikai sikert arattak az idei Berlinalén. A dokumentarista jellegű alkotás a román felső osztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről ad látleletet. A történet középpontjában egy gazdag asszony áll, aki minden eszközt, mindenekelőtt a megvesztegetést bevetve próbálja megmenteni a börtöntől fiát, aki gyorshajtással halálos balesetet okozott.calinA fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című filmje a FIPRESCI-díj mellett elnyerte a filmfesztivál zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét is. A kritikusok elismerését így a szombati hivatalos Berlinale-díjkiosztó "előszobájának" tekintik.

A fesztivál hivatalos díjairól - az Arany Medvéről és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékről - a Vong Kar-vaj kínai rendező vezette zsűri dönt. A filmekről megjelent kritikák alapján a héttagú testület nehéz helyzetben lehet. A kritikusok gyengének ítélték meg az idei felhozatalt, több versenyfilmet kifejezetten rossznak neveztek. A mezőnyből a román munka mellett leginkább Gloria című chilei film és az iráni Parde (Zárt függöny) emelkedik ki.1166901 Child s PoseA kritikusok szerint a sok gyenge film mellett számos erős női alakítás jellemzi a 2013-as Berlinale nagyjátékfilmes mezőnyét. Dicsérték többek között Juliette Binoche-t a Camille Claudel 1915 című francia filmben nyújtott alakításáért, Nina Hosst, a Gold című német western főszereplőjét és Melanie Lenzet, az osztrák Paradies: Hoffnung (Édenkert: remény) 13 éves főszereplőjét.

A filmkritikusok szövetsége pénteken a Panorama, és a Forum nevű szekciókban szereplő alkotások közül is díjazott egyet-egyet. Előbbi programban az InchÍallah című kanadai-francia koprodukciót, utóbbiban a 20. század egyik legjelentősebb brazil képzőművészéről, Hélio Oiticicáról szóló, és a művész nevét viselő brazil filmet tüntették ki.

Kimaradt?