Zenével, költészettel ünneplik a zsidó kultúrát Kolozsváron

Nógrádi Gergely, a „zsidó Pavarotti”, Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője, és Balla Zsófia kolozsvári származású költő lesz többek között a csütörtökön kezdődő Kolozsvári Zsidó Napok vendége. Vasárnap estig több helyszínen zajlanak a rendezvény ingyenes programjai.

„Ami az emberekből haláluk után megmarad, épp az, amiről rosszabb pillanatainkban azt gondoljuk, nem való semmire. Amit álmodtak, amit leírtak, amit énekeltek. A népdal és a sanzon, a vers és a mondóka. Ez tartja életben Erdély egykori lakóinak, szászoknak, zsidóknak az emlékét, ez erősíti az itteni magyar közösséget. Ez az, ami leginkább sajátunk és ez az, amit a legkönnyebben oszthatunk meg másokkal, amivel a leginkább megszólíthatjuk őket. Erdély kultúrája egyszerre és egymástól elválaszthatatlanul magyar, román, zsidó és cigány és német. Ezt az Erdélyt hozza el kirándulni a jelenbe a 3. Kolozsvári Zsidó Napok” – írják közleményükben a szervezők.Csütörtökön este 7 órától az ünnepélyes megnyitón korosztályának egyik legkülönlegesebb tehetsége, Fülei Balázs zongoraművész ad koncertet a Kolozsvári Rádió koncerttermében.  Műsoron Liszt, Mendelssohn, Schubert, Schuman, Debussy és Kodály a Kolozsvári Zsidó Napok nyitórendezvényén.

Pénteken délután 4 órától Európa legjobb hangú kántora, Nógrádi Gergely énekel Teszter Nelli zongorakíséretével örökzöld slágereket a kolozsvári zsinagógában.  A koncert után a szombatfogadáson a bibliai hetiszakaszról beszél Röhrig Géza költő, a Saul fia című film főszereplője.

Pénteken este 7 órától a Bulgakov Kávéházban Kolozsvár híres szülöttével, Balla Zsófia Babérkoszorús költővel találkozhat a közönség. A beszélgetést Varga Melinda költő, szerkesztő vezeti. Közreműködik Nagy Gergő zongoraművész és Laczkó Vass Róbert színművész.

Szombaton délután 5 órától magyar, héber, jiddis nyelvű énekek, kuplék, musical-slágerek és filmdalok szólnak a kolozsvári Bánffy-palotában. Az előadók Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész, estjük címe: Jeruzsálem, kedvesem.

Szombaton este 8 órától Jiddise máme címmel ad koncertet Malek Andrea és a Soulistic a kolozsvári zsinagógában.

Vasárnap délután 4 órától Mazel Tov koncert lesz a kolozsvári zsinagógában. A zenekar szefárd és izraeli héber dalokat, jiddis énekeket, de főleg hagyományos klezmert játszik.

Vasárnap este 7 órától ismét Röhrig Gézával találkozhat a közönség, a Tranzit házban, hogy megtudhassák: a szivárványban miként köt békét a tűz a vízzel, avagy ki volt és ki nem volt Noé. A költővel Visky András beszélget.

A részletes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?