Sikeres román nagyjátékfilmekkel is készül az Alter-Native

Idén is odaifgyeltek a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői arra hogy az új magyar nagyjátékfilmek mellett a román filmipar legfrissebb és legsikeresebb alkotásait is elhozzák közönségnek a marosvásárhelyi Kultúrpalotába november 8. és 12. között.

Nem marad ki a programból az Oscar-díjra jelölt román film, Adrian Sitaru Fixeur című alkotása, amely Radu történetét meséli el, aki a France Press hírügynökség bukaresti gyakornoka, és riportere szeretne lenni, és lehetősége nyílik arra, hogy bebizonyítsa rátermettségét, amikor egy Franciaországból hazatoloncolt kiskorú prostituált lány történetére bukkan. Itt olvashatja a filmről írt kritikánkat. 

A közönség az Arany Medve-díjas Poziția copilului (Anyai szív) rendezője, Călin Peter Netzer legújabb, Ana, mon amour című filmjét is láthatja, amelyet idén a legjobb vágásért járó Ezüs Medve díjjal tüntettek ki.

Toma az egyetemen ismerkedik meg Anával. Hamar összejönnek, de kapcsolatuk nemsokára a világ elleni harccá válik. Egy gyermekkori trauma miatt Anát folyton pánikroham kapja el, Toma pedig vállalja mellette az őrangyal szerepét. Bár úgy tűnik, ura a kapcsolatnak, néhány év múlva arra ébred, hogy egy olyan nőhöz van láncolva, akit nem ért meg, és folyamatosan a megmentésével foglalkozik. Toma szerepét Mircea Postelnicu játszza, Anát Diana Cavallioti alakítja.

Szerepel még a programban a nemzetközi kritikusok által a román filmgyártás nagy reménységének tartott Radu Jude Ţara moartă (Halott ország) című dokumentumfilmje is. Az Aferimmel Ezüst Medve díjat nyert Jude legújabb produkciója pozitív kritikát kapott az idei Locarnói Filmfesztiválon, a hazai mozikban augusztus végén kezdték el vetíteni. Az antiszemitizmus romániai kibontakozásáról és elterjedéséről szóló film kizárólag fényképekből állt össze, Costică Acsinte sloboziai fotográfus hagyatékából válogatott össze a rendező több mint 500 képet.Forrás: filme-carti.ro

Alexandru Solomon Ouăle lui Tarzan (Tarzan tojásai) című dokumentumfilmje is láthatü lesz, amelyet idén beválogatták Csehország legfontosabb szemléje, a Karlovy-Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A film azt az abháziai kutatóintézetet mutatja be, amelyet azzal a céllal létesítettek a szovjetek az 1920-as években, hogy ott létrehozzanak egy ember-majom hibridet.

Az Alter-Native idei kínálatában szerepel még Daniel Sandu Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött) című filmje, valamint Cristi Iftime Mariţa (Marica) című alkotása is, amelynek az idei Karlovy Vary-i fesztiválon volt a világpremierje, a romániai mozikban pedig december 1-jétől lesz látható.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, a Jazz&Blues Club, az Office Sajtóklub. Főtámogatók a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány. Szponzorok: Leco, Groupama Asigurări, Lasprom, Phoneprest, Net Conf, Multinvest, Alton Group, CaroComp, Toyota Euro-Car Trading.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?