Olasz film nyerte az Astra nemzetközi versenyét

Szombaton adták át a nagyszebeni Thalia teremben az Astra Nemzetközi Filmfesztivál díjait. Az legnagyobb romániai dokumentumfilmes szemle 24. kiadása vasárnap zárul.

A 24. kiadáson öt versenyszekcióban összesen 57 film szerepelt, a döntést 13 szakember hozta meg: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Lemhényi Réka, Ionuţ Mareş, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart és Corina Șuteu.

A legjobb nemzetközi dokumentumfilm díját Federica Di Giacomo Libera Nos/Ments meg minket című filmje kapta, amely anélkül, hogy szenzációhajhásszá válna, a Katolikus Egyház, a hit és az ördögűzés bonyolult kapcsolatával foglalkozik.

A legjobb Közép- és Kelet-Európai dokumentumfilm Anna Zamecka Communion/Elsőáldozás című filmje lett, megnyerő audiovizuális nyelvezetéért, és a nézőben ébresztett empátiáért.

A legjobb romániai dokumentumfilmnek járó elismerést Radu Jude Țara moartă/Halott ország című filmje kapta a dokumentumfilm határait feszegető innovatív struktúrájáért.Díjazták a legjobb dokumentumfilmes háttérkutatást is, az elismerést két film kapta megosztva: Andrei-Nicolae Teodorescu Muzică de petrecere című, három roma közösség zenei hagyományait megörökítő alkotása, illetve Mihail Gavril Dragolea live chat-ből élő nőket megszólaltató Phoenixxx című filmje.

A legjobb diákfilm díját Emi Buchwald nyerte az Education/Nevelés című filmmel, amely – a zsűri indoklása szerint – a gyermekarcok mikrokozmoszából az otthonok, a felnőttek világa felé tágít. A legjobb rendezés díját diák kategóriában az Urban Cowboys alkotója, Pawel Ziemilski nyerte a líraiság és a társadalmi realizmus sikeres ötvözéséért.

A legjobb rövidfilm díját a Homecoming, Noam Sobovi alkotása vihette haza.

Szombat este kiválóság-díjat vehetett át Demian József operatőr, filmrendező, aki az 1973-as Nunta de piatră képi világának megalkotója, illetve 1980-ban ő rendezte az Egy leány könnye című filmet, Orosz Lujza főszereplésével, amelyet a hazai filmes vezetőség akarata ellenére beválasztottak a Cannes-I Filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájába. Az Astra filmfesztiválon péntek este mutatták be a Szivárvány léggömbök című 1982-ben készült filmjét, amelyet Romániában a kolozsvári TIFF-en kívül eddig sosem vetítettek moziban, különböző kópiái viszont kultuszfilmként terjednek a huszonévesek körében.

Az Astra filmfesztivál zsűrije különdíjban részesítette merész formai megoldásaiért a kínai munkáscsalád mindennapjait bemutató Another Year című filmet, Shengze Zhu rendezésében.

A díjnyertes alkotásokat vasárnap vetítik még Nagyszebenben, részletek itt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?