Régi karácsonyi fotókat gyűjt az Erdélyi Audiovizuális Archívum

Az audiovizuális örökség október 27-re eső világnapja és az adventi időszak közeledtével régi kolozsvári karácsonyi fényképeket gyűjt az Erdélyi Audiovizuális Archívum. A digitalizált fotókból és a hozzájuk tartozó történetekből decemberben kiállítást szerveznek, olvasható a szervezet internetes oldalán.

„A karácsonyi fotók sűrű képek, hiszen a  család önmagáról alkotott ideális képét jelenítik meg. Ezen keresztül feltárulnak a tárgyaik, amelyek körülvették őket, megjelenik az enteriőr is. Ugyanakkor az ismétlődő rítusok, a karácsonyfa jelenléte révén még jobban láthatóvá válik az idő, a történelem nyoma egy tematikus képgyűjteményben. Beszédes lehet a karácsonyfadíszek, az ajándékok, a ruházat, a városi díszvilágítás változása is, de a képeket valójában a hozzá csatolt rövid beszámolók, visszaemlékezések tennék igazán tartalmassá” – áll a közleményben.

Mivel a karácsonyi fotók készítése a fényképezőgép demokratizálódása után, a 20. század elején vált szokássá, és a digitális képek 2000 körül terjedtek el, ezért az összegyűjtött képanyagból az utóbbi 100 év karácsonyainak története rajzolódik majd ki.

A kezdeményezők a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai úti épületének B506-os termébe, illetve a 100karacsony@gmail.com e-mailcímre (ez esetben min. 600 dpi-vel szkennelve, .tif formátumban) várnak november 18-ig minden olyan fotót, amelyen:

  • karácsonyfa látható
  • a téli ünnepkörhöz tartozik (pl. Mikulásjárás, advent, szilveszter)
  • a város köztereinek téli arcát mutatja meg

A projekt távlati célja felhívni a figyelmet az audiovizuális örökségre és egy szakszerű regionális képarchívum szükségességére.

Kapcsolódók

Kimaradt?