Kedvelték Csíkszeredában a 17. Filmtettfesztet

Párbeszéddel és gyerekfoglalkozással színesítve, idén is népszerű volt Csíkszeredában a Filmtettfeszt. A Csíki Székely Múzeumban berendezett vetítőtér és kreatív műhely hozta az előző évek látogatottsági mutatóit.

A hagyományos őszi díszbe öltöztetett asztalok mögött, családias hangulatban várta a Filmtettfeszt idén is a Mikó-várbeli hagyományos helyszínén az erdélyi filmszemle ingyenes kínálatára kíváncsiakat. Vendégmarasztalónak bizonyult a nagy tálca zsíros kenyér és tea is: pénteken 280, szombaton 330 néző tekintette meg a vetítéseket. Műfajokat tekintve a legtöbben a nagyjátékfilmekre voltak kíváncsiak, az újonnan beiktatott dokumentumfilmekre az átlagosnál kevesebb érdeklődő ült be – jelezte Túros Eszter programfelelős. Szerinte az alig három nappal előtte lezárult Filmszereda filmfesztivál-dömpinghatása csak a pénteki nap nyitányán volt érzékelhető, de az Erdélyi Magyar Filmszemle idei látogatottsága összességében hozta a megszokott nézőszámokat.Maratoni párbeszédre is sor került Csíkban: a Kojot című film alkotóival közel másfél órán át beszélgetett a közönség, és olyan érzékenységeket is felvetettek a film kapcsán, mint például, hogy mikor lesz már vége annak, hogy a magyarországi filmrendezők túljátszatják a színészeket, azaz: mikor lesz a színészi-rendezői stílusban leegyszerűsödés? A felek természetesen nem kaptak össze, s az ízlésbeli dolgok mezsgyéjén pozitív vélemények is jócskán megfogalmazódtak.Nagy érdeklődés övezte vasárnap délben az Egy kupac kufli című gyerekfilm vetítését: több mint nyolcvan gyerek érkezett felnőtt kísérőjével. A vetítést kreatív műhely követte, melyen a Dániel András mesefigurái, a sokféle formájú kufli-lények szintén ízlés alakította változatokban öltöttek testet a kis kezek között.„Nekem is hozzál kuflit! Bélát!” – hallottuk éppen, amint éppen telefonon rendelt kufligyártó testvérétől az esős időben otthon maradt kistestvér.

Mint megtudtuk, a kuflik heverészni és kupacba mászni szeretnek a legjobban, valamint a „vadmarcipánt” rágcsálni. A gyerekek által készített kuflikat ki-ki otthon is előállíthatja, a recept a következő: végy egy nagy levegőt, és engedd el a fantáziádat, majd fogd a színes lufit, töltsd tele tölcséren át finomra darált sóval. Zárd le a száját, a kerek végére ragassz papírra megrajzolt kufli-arcot, ragaszd hozzá a szüleid segítségével, különféle anyagokból megformált kezeket és lábakat. Ragaszthatsz rá kedvedre pöttyöket is, majd tett hatalmas kupacba őket – és, föltétlen, készíts belőlük a kistesódnak is…

Kapcsolódók

Kimaradt?