Németországból nevezték a legtöbb alkotást az Alter-Native-ra

Lezárult a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál előzsűrizése: 971 rövidfilmet nézett végig a bírálóbizottság, ezek közül 51 került be a versenyprogramba, közölték a szervezők.

A filmfesztivált 25. alkalommal szervezik meg november 8. és 12. között.

A versenyprogram csaknem 11 órás lesz, az 51 beválogatott alkotás közül 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film, kettő pedig dokumentumfilm. A beválogatott rövidfilmek 26 országból érkeztek, a legtöbb közülük - kilenc - magyarországi rendező alkotása, öt romániai, négy orosz, három-három pedig francia, illetve német produkció.

A világ minden tájáról érkeztek alkotások a fesztiválra, számolnak be közleményükben a szervezők. A toplistát Németország, Oroszország és Spanyolország vezeti holtversenyben, 97-97 beküldött alkotással, azután Magyarország (56), majd Románia (36) következik a sorban. Azt, hogy egyre messzebb eljut a fesztivál híre, mi sem jelzi jobban, mint hogy idén első alkalommal olyan országokból is érkeztek rövidfilmek, mint Ruanda, Burma, Tanzánia, Peru vagy a Kínához tartozó Makaó.Az Ármeán Otília (kommunikációkutató, egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, Marosvásárhely), Hartyándi Jenő (független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője), Radu Vasile Igazság (vizuális művész, filmrendező, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem docense), Schneider Tibor (filmrendező, a Román Televízió operatőre), Marcel Ţintar (film- és színházi rendező) alkotta előzsűrinek nem volt tehát könnyű dolga.

A Maros Megyei Tanáccsal, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központtal, a Jazz&Blues Clubbal és az Office Sajtóklubbal partnerségben szervezett esemény főtámogatói a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?