Oscar-díjas filmrendezővel, online elérhető filmekkel készül a 17. Filmtettfeszt

Több szempontból erősebb lesz az eddigieknél a Filmtettfeszt 17. kiadása: bővebb a dokumentumfilmes válogatás, kiemelkedő a rövidfilmes program, több meghívott kíséri el a nagyjátékfilmeket is – főleg Kolozsvárra, de a másik 11 helyszín némelyikére is –, valamint interneten is elérhetőek lesznek a versenyfilmek, derült ki a szervezők pénteki sajtótájékoztatóján.

Idén két új helyszínen, Temesváron és Gyergyószentmiklóson is szerveznek vetítéseket, Beszterce és Zilah viszont kiesik, jelentette be Zágoni Bálint, a Filmtettfeszt egyik főszervezője. A program, amint a fesztivál honlapján is olvasható, helyszínenként változik, a versenyfilmeket sem vetítik le mindenhol, éppen ezért változtattak a közönségszavazás menetén: október 4. és 8. között online is nézhetőek lesznek a filmgaloppos filmek, és az 1000 lejes közönségdíjat az a film nyeri, amelyik a legtöbb Facebook-like-ot gyűjti be a fesztivál oldalán, tájékoztatott Jakab-Benke Nándor, a Filmgalopp kurátora.

10+2 nagyjátékfilm

A fesztivál október 4. és 8. között zajló kolozsvári programját Kostyál Márk Kojot című filmje nyitja szerda délután fél hattól a Győzelem moziban (kritikánk itt, a film erdélyi szereplőivel készült interjúnk itt). A vetítés után a rendezőtől, illetve Bocsárszky Attila és Salat Lehel színészektől kérdezhet a közönség, ők Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre is elkísérik a filmet.

Bár a TIFF-en már bemutatták, de most a főszereplő, Dr. Cake-Baly Marcelo és a producer, Fehér Károly is eljön Kolozsvárra a szerelmi- és menekülttörténetet feldolgozó Az állampolgár című filmmel.Szintén meghívott alkotók kísérik el a Filmtettfesztre a Kút, a #Sohavégetnemérős, a Hurok című filmeket, illetve a vasárnap délután fél hattól kezdődő záróünnepséget követően vetített Brazilokat, amelyet egyébként a Filmtett forgalmazásában a romániai mozik hamarosan szélesebb körben is vetítenek. A csíkszeredai előbemutató után pedig Kolozsváron lesz a Kincsem erdélyi bemutatója.

A programban szereplő tíz friss magyar nagyjátékfilm mellett két klasszikust is láthatunk a fesztiválon a Magyar 120-ak névre hallgató retrospektív szekcióban: Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című 1976-os „gulyáswesternjét”, és az 1989-es Roncsfilmet. Az alkotó kevésbé ismert oldalát is megmutatja Kolozsváron: láthatunk tőle egy Erdélyhez kapcsolódó dokumentumfilmet, a Hosszú búcsú című, Halmos Béla népzenekutatóról szóló portrét.

A 12 erdélyi városban és két Kolozs megyei településen (Tordaszentlászlón és Mérán) zajló vetítések továbbra is ingyenesek. A kolozsvári Győzelem moziban zajló esti nagyjátékfilmek vetítésére viszont nullás jegyet kell váltani a mozi jegypénztáránál. A jegy a vetítés előtt már három nappal igényelhető, és egy személy legfeljebb három jegyet kérhet.

Erdélyhez kapcsolódó dokumentumfilmes válogatás

A Filmgalopp versenyre ebben az évben dokumentumfilmeket lehetett nevezni, mert korábban sok alkotó kereste meg ezzel a kéréssel a szervezőket, mondta el Buzogány Klára főszervező. Az idén először trófeával is járó fődíjért hét film versenyez. A zsűri tagja a már említett Szomjas György Kossuth és Balázs Béla-díjas rendező, Fekete Ibolya, a tavaly nagy sikert aratott Anyám és más futóbolondok a családból című film rendezője, és Boros Zoltán, a Román Televízió bukaresti magyar adásának volt főszerkesztője.

Versenyen kívül öt dokumentumfilmet vetítenek még Kolozsváron, ezek nagyrészt szintén kapcsolódnak Erdélyhez.

​Elméleti szakember kapja idén a Sárga Csikó díjat

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat idén dr. Pethő Ágnes tanszékvezető, egyetemi tanár kapja, aki nélkül nem lenne filmszak a Sapientia-EMTE kínálatában. „Ő állította össze a szak általános koncepcióját tartalmazó akkreditációs dossziét és dolgozta ki az oktatás főbb irányvonalait. Oroszlánrészt vállalt az oktatói kör összeállításában is, valamint a szak működésének megfelelő szakkönyvtár és az oktatáshoz nélkülözhetetlen filmtár összegyűjtésében” – áll az indoklásban.

Kolozsvárra látogat az (eddig) egyetlen magyar Oscar-díjas animációs rendező

Hatalmas szenzációnak számított, amikor Rófusz Ferenc A légy című animációs filmmel 1981-ben Oscar-díjat nyert. Az alkotást nagyvásznon láthatjuk a Filmtettfeszt keretében, a vetítésen jelen lesz a rendező is, ami azért is kihagyhatatlan lehetőség, mert Rófusz már nehezen utazik, árulta el Zágoni Bálint.A légy vetítése hiánypótló tanulmánykötet bemutatójához kapcsolódik, amelynek címe: Animációs körkép. A magyar animáció oktatási, intézményi, forgalmazási és pályázati lehetőségei – rövid történeti áttekintéssel. Az október 7-én, szombaton 11:30-tól kezdődő könyvbemutatón Rófusz Ferenc mellett részt vesz a kötet egyik szerkesztője, Kollarik Tamás és Varsányi Ferenc, aki ha Oscar-díjat nem is, de Emmy-díjat nyert 1992-ben.

Hasonlóan érdekes kísérőprogram szombat délután az erdélyi amatőrfilmezés történetéhez kapcsolódó blokk: fél hattól élőzene-kísérettel láthatjuk Orbán Lajos két világháború közötti kolozsvári felvételeit és kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk a privátfilm-gyűjtés lehetőségeiről, este héttől pedig a Kemény János báró és filmjei című dokumentumfilmet nézhetjük meg, benne az azóta eltűnt, Marosvécsen forgatott filmekkel. Az eseményen jelen lesz a báró unokája, Nagy Kemény Géza is.

A csíkszeredai és székelyudvarhelyi társzervezők a legkreatívabbak

Kolozsvár mellett a székelyföldi városokban övezi legnagyobb érdeklődés a Filmtettfesztet, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Kovásznán nézik legtöbben a gyermekprogramot, Csíkszereda a legkreatívabb: „Filmtettfeszt” feliratú zsíros kenyértől kezdve játék-autósmoziig sok mindennel feldobták már a programot, Székelyudvarhelyen pedig igazi autósmozit is szerveztek már, sorolta Buzogány Klára.Ebben az évben a Filmtettfesztet alig egy hét választja el egy új csíkszeredai filmfesztiváltól, a Filmszeredától. Zágoni Bálint viszont úgy gondolja, hogy a két rendezvény nem üti egymást, a Filmszereda szervezői partnernek kérték fel a Filmtett Egyesületet és úgy állították össze a programot, hogy mindkét fesztiválon lehessen jó és új magyar filmeket látni.

A 17. Filmtettfeszt programja itt olvasható, a kisebbeknek szóló filmekről és programokról pedig itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

Kimaradt?