Filmslágerek csendülnek fel a Filmszereda csütörtöki megnyitóján

Csütörtökön este fél héttől a Csíki Kamarazenekar nyitóhangversenyével veszi kezdetét a tíz napig tartó Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál. A Majláth Gusztáv Károly téren berendezett fesztiváltéren ismert filmslágerek csendülnek majd fel.

A hangverseny koncertmestere Veress Csaba lesz, szólistaként pedig újra Csíkszeredába látogat Artur Kaganovskiy amerikai hegedűművész, aki már többször lenyűgözte a csíki közönséget. Műsoron szerepel többek között John Williams Star Wars, Schindler listája, Ramin Djawadi Trónok harca, Ennio Morricone Cinema Paradiso, Henry Mancini Rózsaszín párduc, Klaus Badelt Karib tenger kalózai című műve.Artur Kaganovskiy, hegedűművész 1986-ban született Moszkvában, három éves korában kezdett el hegedülni a nagy hírnévnek örvendő Isaac Stern hegedűművész vezetésével.  Tanárai voltak többek között Masao Kawasaki (The Juilliard School, ahol Kaganovsky diplomázott), Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, Zachar Bron, Joseph Silverstein és Michael Tree. Magáénak tudhatja a Waldo de Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első díját, Fritz Kreisler, H. Gilbert Joseph Fuchs különdíjakat, valamint a The Rachel Elizabeth Barton-ösztöndíjat.

Előadói tevékenysége során játszott már a Carnegie Hallban (New York), Mexikóban, Svédországban, Olaszországban, Szerbiában, Spanyolországban stb. Ugyanakkor nemcsak mint szólista, hanem mint kamarazenész is neves előadókkal és helyszíneken játszik gyakorta.

A 2001-ben alakult Csíki Kamarazenekar zeneszakos egyetemi hallgatókból és lelkes fiatal hangszertanárokból áll. Hatalmas fejlődést és komoly tevékenységet tudhat maga mögött az együttes.

Az első koncert még saját erőből jött létre Szőnyi Zoltán marosvásárhelyi karmester vezényletével. A sikeres hangverseny, mint később bebizonyosodott, nem egyedüli kezdeményezés maradt. Az évek folyamán a Csíki Kamarazenekar koncertjei már komoly résztvevőjévé váltak a Székelyföld kulturális életének. A klasszikus repertoár mellett a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon a Csíki Kamarazenekar tagjai historikus barokkzenekari projektben is részt vesznek korabeli hangszertípusokkal, valamint korabeli hangolásban, de ugyanakkor más zenei stílusok fele is nyitott a zenekar.

Első fellépésük a Hot Jazz Band együttessel 2014 októberében volt. Ezt követően a Csíki Kamarazenekar meghívást kapott a Hot Jazz Band 30. évfordulós koncertjére Budapestre, ahol már a Gramofonia Hot Jazz Orchestra-val muzsikálhattak együtt.

A Filmszereda idején a fesztiváltérben szervezett programra, így a nyitóhangversenyre is csak karszalag birtokában lehet belépni, amelyhez érvényes mozijegy megvásárlásával lehet hozzájutni. A karszalag feljogosítja viselőjét a fesztiváltérbe való egész heti belépésre annak nyitvatartási ideje alatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?