Egyhangú az életed? Járj színházi különórára Kolozsváron!

A 2017/2018-as évadban is folytatódnak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az edukatív színházi különórák: a középiskolás diákok rendkívüli osziórákra, tanáraik a most induló pedagóguscsoportba, az elsőéves egyetemisták pedig csapatösszerázó különórákra jelentkezhetnek - olvasható a színház közleményében. 

Az ESziK vagy isszák? – edukatív színházi különórák nevű projekt 2015 szeptemberében indult. Célja, hogy a programban résztvevők szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak.A színházpedagógiai tevékenység alternatív tanítási módszer, amely fejleszti a résztvevők általános műveltségét és közösségben való felelősségvállalását. A különórák felkészítik a nézőket az előadásokra, valamint segítik őket a színházi élmény feldolgozásában.

A kolozsvári színház 2017 tavaszától rendkívüli osztályfőnöki órákat is ajánl kolozsvári és Kolozsvár környéki diákok számára, amelyeken egy-egy színházi előadás kapcsán a tanügyminisztérium által javasolt témákkal foglalkozhatnak a diákok. Szeptembertől két új csoport is indul, pedagógusok és gólyák számára.A foglalkozásokat meghívott szakemberek vezetik: Kocsis Tünde, rendező, drámapedagógus, Dávid-Kacsó Ágnes, pszichológus, egyetemi adjunktus, Berszán Lídia, családterapeuta, egyetemi docens, László Éva, pszichológus, egyetemi adjunktus, valamint Berszán István, író, irodalom- és gyakorláskutató, egyetemi docens. Az ESziK vagy isszák edukatív programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

Kocsis Tünde így ajánlja a színházi különórákat: „Azoknak, akik nehezen nyílnak meg mások előtt, vagy akik régóta nem adtak időt maguknak, hogy saját érzéseikkel, véleményükkel foglalkozzanak. Akik el sem tudják képzelni, hogy mit lehet csinálni pár nappal az előadás előtt és után egy üres teremben. És legfőképpen azoknak ajánlom, akiknek kevés közösségi élményben van részük, vagy akik úgy érzik, hogy eléggé egyhangú az életük.”

Kapcsolódók

Kimaradt?