Az ortodox zsinagóga is megnyílik a nagyváradi zsidó kulturális napokon

Péntektől vasárnapig zsidó kulturális napokat tartanak Nagyváradon. Szombaton megnyílik a közönség előtt az ortodox zsinagóga is, amelynek évek óta tartó felújítása néhány hónap múlva fejeződik be.

A program részleteiről szerdán Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője, Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke és Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke tájékoztatott.A rendezvény hivatalos megnyitója pénteken 14 órától lesz a Cion zsinagógában, majd fél háromtól megnyitják a Zsidó kulturális hagyományok című kiállítást, ez szombaton és vasárnap 12 órától lesz látogatható. Pénteken délután fél hattól a budapesti Shabatsong Klezmer Band, szombaton este kilenctől a szintén budapesti Shtetl klezmeregyüttes, vasárnap este kilenc órától pedig a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band koncertezik.A nagyváradi zsidók történetéről pénteken délután öt órától Livia Cheres, szombaton ugyanebben az időpontban Seidler András tart előadást, szombaton és vasárnap este hat órától pedig zsidó ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. A rendezvényre ingyenes a belépés.

Szombaton egy másik fontos eseményre hívja a nagyváradiakat a hitközség elnöke: aznap este fél tíztől mutatják meg nyilvánosságnak a felújítás alatt álló ortodox zsinagógát, melynek rendbe tételét mintegy tíz éve kezdeményezték, és néhány hónap múlva elkészülnek a munkával. Felix Koppelmann felidézte, hogy az egykor 33 ezres váradi zsidó közösségnek mára mintegy hétszáz tagja maradt, azonban ma már kölcsönös tisztelet jellemzi viszonyukat más felekezetekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?