Operával és balettel avatják a Sepsi Arénát

A Magyar Állami Operaház Sepsiszentgyörgyön indítja nyolcállomásos erdélyi turnéját. A sepsiszentgyörgyiek számára kettős ünnep lesz az esemény, hiszen a városban még nem mutattak be ekkora méretű opera és balett produkciót, illetve ezzel a rendezvénnyel avatják fel a Sepsi Arénát.

A Kárpát-Haza Operatúra nevű esemény keretében ma este 7 órától Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, holnap este 7 órától pedig Lehár Ferenc világhírű operettjének balettváltozatát, A víg özvegyet nézhetik meg a háromszékiek.A Magyar Állami Operaház 380 művésze és munkatársa szállta meg ezekben a napokban Sepsiszentgyörgyöt, tizenkét kamionnal és kilenc autóbusszal szállították a helyszínre a két produkció kellékeit és stábját. Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója hétfő délelőtti, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy elképesztően pozitív volt a fogadókészség a 133 éves dalszínház első erdélyi és partiumi turnéja iránt, amelynek megszervezése hatalmas logisztikai feladat, hiszen egyrészt 380 embert kell elszállásolni, másrészt két rend színpadi elemet és technikát hoztak magukkal, így amíg egyiket használják, a másikat már építik a turné következő állomásán. „Nagy tanulság számunka, hogy az otthon néha széttartó és bogaras társaságot egy ilyen kihívással össze lehet tartani és a legjobbat kihozni belőle”, értékelte munkatársait Ókovács Szilveszter.A Magyar Állami Operaház főigazgatója szerint a nagyszabású turnéra az ad lehetőséget, hogy 33 év után felújítás és korszerűsítés miatt bezárták az operaházat. „Fájdalmas esemény egy időre bezárni egy intézményt, de azért tesszük, hogy megújuljunk, és még sikeresebben nyithassunk újra. Egyúttal ez teszi lehetővé, hogy csaknem 400-an erdélyi turnéra tudjunk utazni”, mutatott rá Ókovács Szilveszter, aki szerint a határon túli magyar közönséget célzó turnét jövő év februárjában folytatják, majd jövő nyár végén visszalátogatnak Erdélybe, ahol olyan szabadtéri előadásokat terveznek, amelyeket kisebb városokban is be tudnak mutatni. Emellett tervezik, hogy évente visszatérnek Erdélybe, ígéri a főigazgató.

Ókovács Szilveszter szerint nagyon rövid idő alatt sikerült megszervezni mostani, erdélyi turnéjukat, amely nyolc várost - Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár – érint. Kihívás számukra, hogy nem kőszínházi körülmények között kell színpadra vinni az előadásokat, de sok minden eldől a ma esti, első sepsiszentgyörgyi előadásuk alkalmával. Hozzátette: a sportcsarnokok sokkal visszhangosabbak, mint a kőszínház, ezért nagy mennyiségű drapériát használnak a termek akusztikájának javítására, hogy élvezhetővé tudják tenni az előadásokat. „Úgy is lehet javítani az akusztikán, ha minél többen eljönnek az előadásra, mert a nézők nyelik a hangot”, mondta a főigazgató.

A turnén magyar kultúra két fontos alkotását mutatják be. „Van a kultúrának nemzetegyesítő ereje, ezt most egy teátrális gesztussal mutatják be”, fogalmazott a főigazgató, aki szerint Erkel Ferenc az egész életét rátette a magyar történelem színpadra vitelére. Mind a tíz operája a magyar történelemből ihletődik, a most bemutatásra kerülő Hunyadi László opera egyik felvonása Temesváron játszódik, így bizonyos vonatkozásban ez egy erdélyi mű, mondta Ókovács Szilveszter, majd hozzátette, hogy Lehár Ferenc - A Víg özvegy operettjének balett változata is a monarchiabéli romantikus összetartozást tükrözi.

A Hunyadi László opera főbb szerepeiben a budapesti társulat olyan vezető énekeseit láthatja-hallhatja a közönség, mint Miklósa Erika vagy Kolonits Klára, mellettük számos erdélyi születésű művész, így a címszerepet alakító Kiss B. Atilla és Pataki Adorján, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kinga is fellép. Az előadásokat az egyik legelismertebb magyar karmester, Medveczky Ádám mellett a kolozsvári születésű Jankó Zsolt dirigálja. A Víg özvegy című vígbalettet szintén kettős és hármas szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-jai, Tanykpayeva Aliya, Leblanc Gergely, Felméry Lili és Oláh Zoltán is láthatók majd. A produkciókat Héja Domonkos és Szennai Károly vezényli.Az erdélyi turné nyolc helyszínén eddig 9000 jegyet értékesítettek, de 20 000 nézőre számítanak, mondta Ókovács Szilveszter, aki ezt missziós feladatnak tekintik, hiszen várhatóan sok olyan nézőjük lesz, aki eddig nem látott még operaelőadást. Minden néző a belépéskor egy csomagot is kap, amely tartalmaz egy kiadványt az operaház történetéről, de vannak DVD-k, műsorfüzet és kitűző is. Bíznak abban, hogy sikerül bizalmi kapcsolatot kiépíteni az erdélyi közönséggel, így többen elmennek majd a kőszínházi előadásaikra vagy a kolozsvári operába.

A Kárpát-Haza Operatúra előadásaira a belépőjegy ára 10 lej, amely megvásárolható a helyszínen is. A sepsiszentgyörgyi MultiTrans közszállítási vállalat a hétfői és keddi előadásokra különjáratokat indít a városból a Sepsi Arénához. 18.15 és 18.30 órától indulnak az autóbuszok a Gólya utcából, megállók: Stadion, Domb utca, tervezőintézet, Lábas Ház, belvárosi református templom, Sörözőnél. A járatok ugyanezen az útvonalon biztosítják a szállítást visszafelé is az előadások végeztével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?