Pénteken kezdődik a gernyeszegi Teleki-kastélyban az AWAKE fesztivál

A Maros megyei önkormányzat 200 ezer lejjel támogatta a hétvégi, Gernyeszegen a Teleki-kastélyban esedékes AWAKE fesztivált, amelyet a szervezők kortárs művészeti fesztiválként jellemeztek a hétfő délutáni sajtótájékoztatójukon.

Laura Coroianu fesztiváligazgató arról beszélt, hogy Marosvásárhelyen tanuló egyetemi hallgatók egy csapata kereste meg őt három évvel ezelőtt, hogy segítsen egy „igazi” fesztivál megszervezésében Gernyeszegen, mert az a legszebb hely Romániában, egy csodálatos kastéllyal és kastélyparkkal. Fényképeket is mutattak neki, amelyektől nem volt ugyan elragadtatva, de amikor személyesen is ellátogatott a helyszínre, ő is beleszeretett a kastélyba és környékébe – mondta.

A szeptember 1. és 3. közötti fesztiválon a zene mellett a képzőművészet, a színház, a mozi is helyet kap, számos workshop várja az érdeklődőket. A szervezők elmondták, naponta hét-nyolcezer személyre számítanak. A kezdeményezést Péter Ferenc megyei önkormányzati elnök is pozitívan értékelte, a vidék, a megye népszerűsítésének, az idegenforgalom fellendítésének a lehetőségét látja benne.

A fesztiválon Mircea Cantor is bemutatkozik a Give more sky to the flags című nagyméretű, szabadtéri alkotásával. A nemzetközi hírnévnek örvendő művész térkompozíciója két zászlót ábrázol, amelyet első alkalommal állítnak ki Romániában Párizs és Miami után. A sajtótájékoztatón jelen levő Cantor, aki az ARTDOOR egyesület elnöke is, a fiatal képzőművészeknek meghirdetett versenyről beszélve elmondta, a legjobb tíz alkotásból augusztus 31-én, csütörtökön délután 5 órakor nyílik kiállítás.

A fesztivál fellépői között említést érdemel Tom Odell, Modestep, Knife Party, Dirtyphonics, Irie Maffia, Subcarpati, Suie Paparude és Coma.

A rendezvény három napjára 181 lejbe kerül a belépő, kempinghellyel együtt 205. A napijegyért 79 lejt, kempinggel együtt 99 lejt kell fizetni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?