Európai Filmdíjra esélyes három magyar és egy román produkció

A dokumentumfilmes lista után a játékfilmes válogatást is közzétette az Európai Filmakadémia. A 15 dokumentumfilm és az 51 játékfilm között három magyar és egy román produkció szerepel. A rövidlistás jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről, valamint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje mellett Călin Peter Netzer Ana, mon amour című filmje került be a válogatásba. A listán 51 olyan játékfilm szerepel 31 európai országból, amelyet az EFA jelölésre javasol az elismerésekre. A jelöltekről az elkövetkező hetekben az akadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavaz a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban.A válogatáslistára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország egy-egy filmet közvetlenül szavazhatott be, a többi felkerülő filmről az EFA válogató bizottsága döntött, amelynek tagja volt az akadémia igazgatótanácsa, valamint meghívott szakértők, köztük Bognár Péter (Magyarország), Dave Calhoun (Egyesült Királyság), Giorgio Gosetti (Olaszország), Christophe Leparc (Franciaország), Jacob Neiendam (Dánia) és Alik Spiljuk (Ukrajna).A legjobb európai operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, fodrász-sminkes, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban egy héttagú szakmai zsűri dönt a nyertesekről.A 15 dokumentumfilmből álló válogatáslistán szerepel Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló dokumentumfilmje, amely szeptember 21-től a magyarországi mozikban is látható. 

Simonyi Balázs és forgatócsoportja az Ultra című dokumentumfilmben öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. A rendező-sportoló eddig négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot, ezúttal is ő az öt futó egyike.A legmodernebb filmes technikákat alkalmazó, látványos drónfelvételeket felvolultató film az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon produkciójában készült, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft.

A 36 éves rendező-forgatókönyvíró-operatőr számos rövidfilmet és tévéfilmet készített, legutóbb az Indián című tévéfilmjét, valamint a Zrínyi és a vadkan című ismeretterjesztő produkcióját láthatták a nézők.

A díjak ünnepélyes átadása december 9-én lesz Berlinben.

Kapcsolódók

Kimaradt?