Ajándékot adott és kapott a tízéves Agnus Rádió

Hitünkért, közösségünkért és kultúránkért – ezt a három irányelvet követi a kolozsvári székhelyű Agnus Rádió immár tíz éve. Az Erdélyi Református Egyházkerület rádióadója szombat este, gálaműsorral, tortával és tíz gyertyával ünnepelte jubileumát.

Az Agnus Rádió eddigi működésének tíz évét jelképező tíz gyertyát gyújtott meg Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói előadója a kolozsvári Báthory líceum dísztermében tartott gálaesten. A lelkipásztor azt mondta: az apostoli parancsot, miszerint „tegyetek tanítványokká minden népeket!”, ma már nem elég a templomból követni, hisz a híveknek csak mintegy tíz százaléka jár templomba, a fiataloknak pedig alig 2-3 százaléka.

butykanna

A rádió az az eszköz, amely mozgásba hozza az evangélium ügyét, hisz az éteren és interneten keresztül „tanítványokká tesz” olyanokat is, akik nem szoktak vagy egészségi állapotuk miatt képtelenek elmenni a templomba. Szegedi László szerint az egyház médiastratégiájában szerepel, hogy az Agnus Rádió lefedettségét kiterjessze egész Erdélyre, hogy a Mária Rádióhoz és a Trinitas Rádióhoz hasonlóan a református adót is hallgatni lehessen minden kis településen, autóban utazva is.

szegedilaszlo

Szegedi László ajándékot is adott az Agnus Rádiónak: bejelentette, hogy létrehozzák a rádió hangarchívumát, a szerkesztőségnek adományozva az általa 30 éven át összegyűjtött hanganyagot – 2100 hangszalagot, amelyek az 1970-es évektől kezdve elhangzott prédikációkat rögzítik nagy nevű, rég elhunyt lelkipásztoroktól. Az adomány része egy közel 700 darabból álló bakelitlemez-gyűjtemény is.

Az Agnus Rádió a Brassói Lapok főszerkesztőjétől, Ambrus Attilától is kapott ajándékot: hetente nyolcvanezres példányban kap ingyen reklámfelületet, hogy az „Egy perc – egy lej” felhívás a Brassó környéki települések lakóihoz is eljusson.

IMG 4526 resizeKiss Gábor főszerkesztő arról faggatta Adorjáni László igazgatót, hogy „minek egy lelkésznek rádió?” „Jézus azt mondta, hogy ha száz juh van az akolban és egy van kint, annak az egynek utána kell menni. Nos, mára ez megfordult, tíz hívünk van kint és egy bent a templomban – természetes, hogy utánuk kell menni”, hangzott Adorjáni László válasza.

IMG 4552 resizeZsigmond András a holland református rádiósok üdvözlő sorait olvasta fel. Adorjáni László 15 évvel ezelőtt az ő támogatásukkal kezdett dolgozni egy erdélyi református rádióadó beindításán.

raczervin

A szatmári Harangszó Rádió szerkesztője, Rácz Ervin a Kárpát-medencei Református Rádiótanács nevében is köszöntötte a tízedik születésnapot ünneplő kollégákat. „Úgy köszöntöm az Agnus Rádiót, mint ahogy egy másfél éves gyermek köszönti a tízéves nagytestvérét” – mondta a Harangszó Rádió műsorvezetője, aki háláját fejezte ki ugyanakkor, hogy az Agnusosok mindenben segítették a szatmáriakat a Harangszó beindításakor.

IMG 4601 resize

Az Agnus Rádió 2008 óta internetes naplót, blogot is vezet. Mára már nem csak a szerkesztők írnak meg egy-egy bejegyzést, hanem az oldalnak több meghívott szerzője is van. Egyikük Bagdán Zsuzsi, a Reformátusok Lapja szerkesztője, aki születésnapi blogbejegyzését olvasta fel – stílusosan, egyenesen a képernyőről.

miklosgyuri

„Tíz éve törekszik arra az Agnus Rádió, hogy ablakot nyisson az időtlenre. Nem lenne elég öt perc elmesélni a rádió történetét, és nem is adna túl sokat. Micsoda öt perc tíz évhez képest? Fenébe az idővel. Sokkal fontosabb, hogy terek, köztes terek születnek – busz, ami körbevisz a tizenkét kolozsvári gyülekezetben, kondér, amiben kolozsvári káposzta fő, zene és egy többé-kevésbe kerek asztal. Meg egyáltalán, a szív köztes tere, ha megnyílik a másik felé, I. felé, a mogorva román határőr súlyos, fekete kucsmája vagy a rizskásamosolyú kis amerikai útitársam felé, aki nem volt még hároméves sem, de nyaggatott, menjek inkább velük. Jézus kereszten kitárt karjainak köztes tere – beleférünk mind. Időtlenül, vagy ha úgy tetszik: örökké” – írta blogjában a rádiós, akinek teljes bejegyzése itt olvasható. 

IMG 4590 resize

Kimaradt?