Először beszél Bartók Béla fia apjáról egy új dokumentumfilmben

Szeptemberben kerül a magyarországi mozikba a Bartók című dokumentumfilm, amelyben a 93 éves Bartók Péter mesél édesapjáról, és a család életéről, írja az Index.hu.

A film rendezője, Sipos József, elsősorban tévéfilmeket rendezett eddig, túlnyomórészt Márai Sándor adaptációkat: 2008-ban az Eszter hagyatékát, 2010-ben A titkos szám című tévéfilmet, 2011-ben a Kaland című romantikus komédiát. 2015-ben fikciós dokumentumfilmet rendezett a zsidókat mentő Raoul Wallenbergről Az elveszett európai címmel.

Bartók Péter a család kivándorlása óta, 75 éve az Egyesült Államokban él. Bartók Béla életművének gondozására szentelte az életét, de interjút nem adott eddig senkinek. 93 évesen mégis úgy döntött, hogy mesél édesapja családhoz, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, esztétikai hitvallásáról és arról, amit Magyarország elhagyása jelentett számára. A film emellett gazdag válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei kritikai fogadtatásából. Archív felvételekkel betekintést nyújt a korabeli Magyarország és New York hangulatába, olvasható a port.hu-n.

A filmet az 50. alkalommal megrendezett szombathelyi Bartók szemináriumon mutatták be, szeptember 14-től vetítik a magyarországi mozik.

(Címlapfotó: Bartók Béla és fia | forrás: www.zti.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?