SMS-kiállítással indul az V. pulzArt fesztivál

A Z generáció tiszteletére és a közösségi részvétel évének apropóján SMS-kiállítással indul az 5. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

A generációs különbségek és az ezzel járó feszültségek olyan örökzöld témák, amelyekkel bármilyen korban érdemes foglalkozni. De mit tudunk igazán a mai fiatalokról? Tudjuk, hogy az ezredforduló után születtek, hogy különböző megnevezésekkel illetik őket: Z generáció vagy “digitális bennszülöttek”. Az 5. pulzArtot indító SMS-játék és kiállítás arra tesz kísérletet, hogy ezeknek a fiataloknak SMS-ben és különböző chat felületeken történő üzenetváltásaiból szemelgetve, egy kiállítás formájában hozza őket közelebb a többi generáció tagjához. A kiállítás az állomási Olt híd rácsain lesz megtekinthető a pulzArt teljes ideje alatt. A Közösségi részvétel évére hangolódva a kiállítást önkéntes alapon beküldött üzenetváltásokból állítják össze, ezáltal egyfajta rálátást nyújtva a sepsiszentgyörgyi fiatalok gondolataira, életérzéseire. Az SMS-kiállítás megnyitójával hivatalosan is megkezdődik az 5. pulzArt, derül ki a szervezők közleményéből.Az augusztus 31-e és szeptember 3-a között zajló 5. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idén is a kereteket feszegeti, kérdéseket vet fel és nyitottságra ösztönözi résztvevőit, hogy érdemes együtt megismerni, felfedezni, hogy milyen művészeti törekvések zajlanak a kortárs világban. „Ebben az évben erős nemzetközi programot sikerült összerakni, két zenei és egy színházi produkció érkezik Nagy Britanniából, de lesznek vendégeink Németországból, Franciaországból, Ausztriából, Lengyelországból és Japánból is. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a helyi művészek is megmutatkozhassanak, az együttműködésre szép példa, hogy a japán Anchorsong a helyi String Quartet-tel közösen lép színpadra" – tájékoztatott Barta Mónika, a pulzArt koordinátora.

A meghívott produkciók közös nevezője idén is a műfaji átjárhatóság, a fellépők többségére jellemző az új utak keresése, a fúzió, a kísérletezés igénye. A fesztivál ismét belakja a várost, négy napot átszőnek a zenei, képzőművészeti, irodalmi, színházi produkciók, beszélgetésekkel, bulikkal tarkítva, lehetőséget adva a más kultúrával való találkozásra, ismerkedésre, rácsodálkozásra.

A brit Finger & Thumb Theatre A rút kiskacsa című árnyjátéka elképesztő fantáziavilágot villant fel, miközben hétköznapi tárgyak kreatív felhasználásával, rengeteg humorral bűvöli el közönségét.  Hajdu Szabolcs többszörösen díjnyertes Ernelláék Farkaséknál című filmjének alapjául szolgáló színházi előadását is láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség az 5. pulzArt-on.Hajdú Tamás Áthallások című fotókiállítása a számunkra ismerős tömbháznegyedek méla kietlenségét sok szeretettel, humorral, érzékenységgel. A MAGMA Kortárs Kiállítótérben a spidronok vizuális lehetőségeit megragadó object mapping, azaz térbeli vetítésen lehet részt venni, a nemzetközi elismertségnek örvendő Bordos László Zsolt fényalkotása inspiráló formaként használja a geometrikus alakzatot.

Kontemplatív zenei világok

Nagy-Britanniából érkezik a Mammal Hands trió, amelynek zenei alapjait a kortárs jazz határozza meg, de az iszlám ezoterikus igazságait kutató szufi muzsikából, a törzsi Afrika sámánrituáléinak dallamvilágából és a kelet-európai népzenéből is gyakran merítenek ihletet.A németországi Persian Empire zenéje alapjaiban a DJ hangzást és a jazzt ötvözi, de mindenféle dob alapú dallam számára jut hely: a zenész feltett szándéka, hogy önmagát alkotói kihívás elé állítva minél sokszínűbb, műfailag szerteágazóbb hangzást teremtsen. Az Ausztriából érkező, kongói származású Kimyan Law zenéjének gyökerét a drum&bass adja, azonban játékosság jellemzi, amiben gyakran jelenik meg a kongói hatás is, a törzsi zene, az afrikai hangszerek pedig lényegesen átszabják hangzást.A japán kortárs zene három legkülönlegesebb zenei producere alkotja a Tokyo Sound Land-et. Ametsub, Daisuke Tanabe és Anchorsong élőben építik fel a zenéiket, melyhez egy, általuk létrehozott látványvilágot társítanak. Az 5. pulzArtra a trió teljesen új felállásban érkezik: Ametsub és Anchorsong képviselik a Tokyo Sound Land-et, mindketten különálló produkcióval, ám az Anchorsong fellépése a sepsiszentgyörgyi String Quartet közreműködésével válik teljessé. A String Quartet zenészei: Bocsárdi Magor, Kónya Ütő Bence, Lőrinczi Zsolt és Daniel Ardeleanu.

Műfajok határán

Franciaországból érkezik Adrien M & Claire B duó, amely a haiku táncot és a digitális művészetet ötvözi Hakanaï című produkciójában.  Olyan koreográfia-performansz, amely mozgásban lévő képek egész sorozatán keresztül bontakozik ki a néző előtt.

A lengyel Janek Turkowski Margarete című produkciójának különös története van, a szerző 2008-ban 64 darab 8 mm-es filmtekercset talált, egy, a lengyel határhoz közeli észak-német bolhapiacon. A tekercseken egy Kelet-Németországban élő nő látható, egy bizonyos Margarete Ruhbe, az alkotó ez alapján rekonstruálja a hölgy életét.

Íróválogatott a pulzArton

Mit lehet mondani Peer Krisztiánról, amit ő még nem mondott el magáról? Talán nem túlzás azt mondani, hogy ritka ilyen tisztánlátással és önreflexióval rendelkező alkotóval találkozni, aki egyformán kendőzetlenül beszél élete legintimebb pillanatairól, szerelmének haláláról, amely az új kötetét inspirálta, a kortárs magyar irodalmi szcénáról és a saját helyéről. Peer Krisztián először érkezik Sepsiszentgyörgyre, beszélgetőtársa Fekete Vince.A román kortárs irodalom egyik legismertebb alakjával, az ún. nyolcvanas nemzedékhez tartozó Florin Iaru bukaresti költővel, prózaíróval, publicistával, a Cațavencii szatirikus hetilap munkatársával is találkozhat a pulzArt közönsége, az író beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus.

Részletes program hamarosan elérhető a www.pulzArt.ro honlapon.

Kapcsolódók

Kimaradt?