Kiválók gálája Szatmáron, politikai beütésekkel

A kulturális életben és sportban legjobb eredményeket elért személyeket és egyesületeket díjazták a péntek este Szatmárnémetiben megrendezett Kiválóságok Gálája nevű rendezvényen, amelyen nem jelent meg a helyi RMDSZ vezetése.

Fátyol-ComsA távolmaradás oka az volt, hogy a városi és megyei önkormányzat vezetői az utolsó pillanatban mintegy ötven százalékban módosították azt a díjazottakról készített listát, amelyet a két önkormányzat kulturális bizottságai állítottak össze, s amelyet egyszer már az említett vezetők is elfogadtak.

Mint a kulturális bizottság két RMDSZ-es tagja, Stier Péter és Magyar Lóránd lapunknak elmondta: a módosított listára több olyan személy is felkerült, akik mérhető teljesítményben jóval gyengébbek mint azok, akiknek a nevét lehúzták, s ezért nagyon kilóg a lóláb, hogy inkább politikai mint szakmai szempontok motiválták a furcsa változtatást.

Végül is a színházban tartott ünnepségen 47 személy kapott elismerő oklevelet, köztük Nagy Orbán színész, az egész Kárpát-medencében Csapcsi néven ismert Cserei Csaba ütőhangszer-művész, Manfrédi Annamária zenetanár, Schönberger Jenő római katolikus püspök, Korda Zoltán a Láncos-templom lelkésze, Fekete Csaba XII. osztályos diák.Csapcsi

A kis szobrocskával kifejezett Kiválóság Díjat tízen vehették át, köztük a Fátyol Rudolf hegedűművész alapította és vezette Consonantia kamarazenekar, Muzsnay Árpád újságíró és kultúraszervező, Surányi Botond zenész és Barticinki Attila cselgáncsozó.

Megjegyzendő, hogy a hivatalos díjkiosztás végig román és magyar nyelven zajlott, miként a színpadon lévő (a rendezvényre utaló) felirat is kétnyelvű volt. Sajnálatos módon viszont a magyar kitüntetettek közül csak nagyon kevesen szóltak az egybegyűltekhez anyanyelvükön.

Kimaradt?