Róth Miksa egyik legszebb Tiffany-üvege vált láthatóvá néhány napra Kolozsváron

Róth Miksa világhírű budapesti üvegfestő műhelye az elsők között kezdte használni az 1893-as chicagói világkiállításon bemutatott Tiffany-üveget. Ebből készült az egykori Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank csarnokának üvegteteje is, amelyet a 8. Kolozsvári Magyar Napok alatt a nagyközönség is láthat.

A Román Nemzeti Bank Kolozsvár főterén található épületének dísztermébe legfeljebb konferenciák, különleges hangversenyek alkalmával lehet bejutni, a széles közönség számára tehát csak most, néhány napra nyílt meg. Szigorú biztonsági intézkedések után léphetünk csak be az épületbe, majd a festett üvegmennyezettel és mozaikokkal díszített terembe. Aki a későbbi csoportokba iratkozott be, olyan szempontból biztosan jól jár, hogy magyar nyelvű leírást is kaphat, szerda délelőtt ugyanis csak a BNR hivatalos román nyelvű leírását kaptuk kézhez az egyébként segítőkész önkéntestől.A szövegből kiderül, hogy a Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank épületét 1914. november 1-én avatták fel. A mostani konferenciateremben eredetileg banktisztviselők várták ablakok mögött az ügyfeleket. Róth Miksa Vajda Zsigmond tervei alapján készített üvegtetője sárgás, meleg fénnyel árasztja el a termet, és a mozaikokkal együtt kétségtelenül békét, jólétet és bizalmat sugárzott, amire a háborús időkben fokozottan szüksége lehetett egy pénzintézetnek. A Román Nemzeti Bank 1962-ben költözött a főtéri épületbe.Az épületlátogatás a Megszínesített napfény című kiállítás járulékos programja, a Róth Miksával való ismerkedést érdemes a sétatéri Kaszinóban kezdeni. Az itt szervezett kiállítás kedd délutáni megnyitóján Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója elmondta, hogy a Román Nemzeti Bank dísztermében tartott tavaszi koncerten döbbent rá, hogy micsoda kincseket rejt az épület, és pont akkor nyílt meg a bukaresti Balassi Intézetben a Róth Miksa tárlat, így összeállt  kolozsvári kiállítás terve. A most látható kiállítást az üvegfestő kolozsvári munkáinak felvételeivel egészítették ki. A programigazgató reményét fejezte ki, hogy a 2018-as örökségvédelmi év keretében felújítják majd az erre szoruló Róth-műveket.Bár a marosvásárhelyi Kultúrpalota belseje nemrég újult meg, és a Román Nemzeti Bank konferenciaterme jó állapotban van, léteznek kevésbé szerencsés művek is. Sőt, az sincs kizárva, hogy Erdélyben további Róth Miksa művek rejtőznek, hiszen a 19. és a 20. század fordulóján Erdély, főleg Kalotaszeg nem csak inspirációs forrás, hanem a műalkotások befogadó területe is volt, hangsúlyozta a kiállítást megnyitó Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, aki sietett megjegyezni azt is, hogy a Róth-kutatásokhoz a Magyar Állam minden szükséges segítséget megad.

Róth Miksa (1865–1944) már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitörésével tragikus fordulatot vett. Zsidó származása miatt nehéz évek elé nézett. 1939-ben, a második zsidótörvény után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

A Megszínesített napfény című kiállítás egyik kurátora, Gellér Katalin művészettörténész röviden ismertette a szecesszió üvegablakok iránti vonzalmának történetét: a híres francia gótikus katedrálisok színes ablakait, fényjátékát a romantika fedezte fel újra, a 19. században kezdték restaurálni ezeket. Így kezdődött Róth Miksa karrierje is, aki először az ausztriai máriafalvi templom üvegablakainak restaurálásán dolgozott.

Karrierje során különböző felekezeteknek dolgozott, a rózsaablak volt az egyik gyakori motívuma. Egyházi vonalon a lipótmezei templom ablaka számít a csúcsművének Gellér Katalin szerint. A vallásos témájú munkák mellett elkezdett középületeken, polgári épületeken, például kávéházakon, fürdőkön dolgozni a kiegyezés utáni építkezési hullámnak köszönhetően. Ő készítette például a budapesti Széchenyi-fürdő ablakait és mozaikjait, Vajda Zsigmond tervei alapján, akivel aztán a kolozsvári bank épületén is dolgozott.1899-ben készült a kolozsvári kórház egykori ravatalozójának ablaka, amellyel Róth Miksa ezüstérmet nyert a párizsi világkiállításon. Az ablaknak ma csak a csúcsa látható, mivel a ravatalozó ma ortodox templom és az ablakot részben az ikonosztáz takarja.

Róth Miksa egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett.

Nem a kolozsvári Román Nemzeti Bankban „rejtőzködik” az egyetlen Róth Miksa-mű. „Az üvegfestmények jelentős része olyan helyen áll, ahová igen nehéz szabadon bejutni (pl. a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében)” – olvashatjuk a kiállítás leírásában. A tárlaton művészi fotók segítségével mutatják be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is.

A 150 éve született Róth Miksa munkásságát felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével mutatja be a kiállítás. A több európai és romániai városban kiállított összeállítást a kolozsvári alkalomra a helyi Róth-munkák fényképeivel egészítették ki. Emellett Az üvegfestő – Róth Miksa művészete című 2015-ös dokumentumfilm is látható.A Kaszinóban profi felvételeken láthatóak többek között ezek a mozaikok is, aki pedig élőben is megnézné az egykori Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank termét, az a KMN infostandoknál iratkozhat fel a csütörtöki (14 és 16 óra között) és pénteki (10 és 12 óra között) húszperces látogatásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?