Szombaton lesz A Dal második elődöntője

Szombaton a második elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból újabb hat előadó és szám jut a február 23-24-i középdöntőkbe. A március 2-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi malmői nemzetközi megmérettetésen.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati második elődöntőben tíz lesz látható-hallható.

eurovizios mostA műsorban ByeAlex Kedvesem (szerző: Márta Alex és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker), Éliás Gyula Mindhalálig várni rád (Éliás Gyula, Kardos Norbert, Geszti Péter), Janicsák Veca Új generáció (saját szerzemény), Kállay-Saunders András My Baby (Kállay-Saunders András, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis), Odett Ne engedj el (Kovács Gergő, Takács Zoltán, Fátyol Kamilla, Polgár Odett), Plastikhead és Gáspár Laci A szeretet él (Gáspár Laci, Tóth Zoltán, Orbán Tamás), Rami Puzzle (Kálmán Tamás, Hideg Judit Ramóna Rami), Szabó Ádám Hadd legyen más (Szabó Ádám, Molnár Levente, Szabó Ágnes), Vastag Tamás Holnaptól (Szabó Zé, Szente Vajk) és Völgyesi Gabi Csak te légy (Kovacsics Ádám, Major Eszter) című dala hangzik el.

eurovizios wolfkatiA február 9-i második elődöntőben két extra produkciót is láthatnak a nézők. Elénekel egy dalt Wolf Kati, aki 2011-ben képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon és a düsseldorfi döntőben a 22. helyen végzett What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz) című dalával. Szintén fellép a műsorban Szente Vajk színművész, aki az egyik versenydal szövegírója is.

A Dal első, február 2-i elődöntőjéből a zsűri döntése alapján Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, a Szíveddel láss (szerzők: Szabó Zé és Molnár Tamás), Keresztes Ildikó előadásában a Nem akarok többé játszani című dal (írta: Köteles Leander, Deutsch Gábor és Tisza Gergely), és Rácz Gergőtől a Csak állj mellém (az előadó és Geszti Péter szerzeménye) került a középdöntőbe, a tévénézők szavazatai alapján pedig Baricz Gergő Húz című dala (a szerző előadásában), Gyurcsík Tibortól az Örök harc (szerzők: Vödrös Márton, Molnár Tamás, Horváth György és Geszti Péter), valamint a Palcsó Tamástól elhangzott Ezt látnod kell (Palcsó Tamás, Tabár István) jutott tovább.

eurovizios elsohatA Dal harmadik elődöntőjét február 16-án rendezik. A három elődöntőből továbbjutó összesen 18 dal a február 23-24-i középdöntőkben mérkőzik meg, ahonnan négy-négy jut a március 2-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

Az idei, sorrendben 58. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Kimaradt?