A Sétateret is birtokba vehetik a gyermekek a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

A szülők igényeihez igazodva a szervezők idén több helyszínen biztosítanak gyermekeknek szóló programokat: a Farkas utca és a Romkert mellett immár a Sétateret is megrohamozhatják a legkisebbek, de több alternatív helyszín is a családok rendelkezésére áll, közölték a szervezők.

A Sétatéren már kedden (augusztus 15-én) beindul a fesztiválüzem, délután a Kolompos együttes koncertjét ajánlják a gyermekek figyelmébe. A kicsik körében népszerű együttes a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat igyekszik megismertetni, megszerettetni a gyermekekkel és szüleikkel, a közönséget játékba hívó, a felnőtteket is gyakran megnevettető koncertjükkel.

Gyermekkoncerttel érkezik Kolozsvárra a Matiné zenekar is, akik csütörtök (augusztus 17-én) délután zenei utazásra hívnak a blues, bossa nova, folk, swing, rock és sok más stílus világába. A fiatalos, lendületes, laza, ugyanakkor tanító és nevelő jellegű koncerten garantáltan a család minden tagja táncra perdül.

Pénteken (augusztus 18-án) a kolozsváriak körében jól ismert Bertóti Johanna zenés gyermekdélutánnal vár, később a Katáng zenekar lép színpadra. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik. Bensőséges hangulatú dalaikból mesék kerekednek ki, amelyek a gyermekek és a felnőttek fantáziáját egyaránt megmozgatják. Interaktív gyermekkoncerttel szórakoztatja a családosokat az Evilági zenekar is a Farkas utcai Part sátorban.

A Sétatéren kialakított gyermekpark szerdától vasárnapig Bóbita játszóházzal, kézműves-foglalkozások egész sorával, játékos fociedzéssel, mesekuckóval, társasjátékokkal, papírszínházzal, bűvésztanodával, ügyességi játékokkal, bábelőadással, játékos fizikakísérletekkel, interaktív mesemondással, játékhangszer-készítéssel, kincskereséssel, óriáshomokozóval és mezítlábas ösvénnyel, valamint gyermektáncházzal várja a gyermekeket. Érdemes lesz felkeresni a Kolozsvári Állami Magyar Színház sétatéri sátrát is, ahol szintén lesznek gyermekfoglalkozások.

Több helyszínen lehet majd középkort játszani

Az egyik izgalmasnak ígérkező programpont az Emese Park által rekonstruált középkori viking hajón történő csónakázás a sétatéri tavon. A vízi jármű az Egy hajóban evezünk projekt keretében több száz kilométer megtétele után érkezik Kolozsvárra. Az Őskultúra Alapítvány húsz felsőoktatásban tanuló magyar fiatallal közösen a Mosoni Duna-ág közepétől a Csepel-sziget közepéig hajózik el a 11. századi rekonstruált hajón.Az Emese Park természetesen nem hiányozhat a Farkas utcából sem: csütörtöktől vasárnapig idén is egy játszótérnyi középkort varázsol a Romkertbe. A középkori életmód rekonstrukciójával foglalkozó hagyományőrzők korhű díszletekkel teremtik meg a vásári forgatag hangulatát, így az érdeklődő sokadalom a négy nap során egy középkori ünnep résztvevőjeként szerezhet élményeket. 

A kézműves bemutatók és foglalkozások, valamint a középkori játékok mellett kipróbálható a korabeli kaloda és szégyenketrec, a kőhajító gép, az íjászat és számszeríjászat, valamint a vesszőkosaras fa körhinta. A gyermekek történelmi hangszerekkel ismerkedhetnek meg, de elsajátíthatják a vívás alapjait is az „apródi oskolában”. Azért is érdemes felkeresni a Romkertet, mert naponta két vásári bábelőadást tart a Ládafia Bábszínház. A napi program zárásaként, 18 órától a Mátyás-kori kolozsvári városi milíciát idéző vitézek felvonulnak a Farkas utcai kézműves vásárban.

Idén is lesz gyermekmegőrző

Idén új helyszínen, a Szent Mihály plébánián jelentkezik a gyermekparkoló. Ez elsősorban azoknak a szülőknek próbál segítséget nyújtani, akik szeretnének gondtalanul fesztiválozni, de nincs, akire hagyniuk gyermeküket. A gyermekparkoló idén is tapasztalt felvigyázókkal várja a 3 és 8 év közötti gyermekeket. 

A családosoknak érdemes alaposan áttanulmányozni a 8. Kolozsvári Magyar Napok programját, ugyanis több más helyszínen lesznek még kifejezetten őket célzó programok. A Farkas utcában kialakított standoknál, a Szilaj Lovastanyán, a Forgó Kézművesházban, a Mikó Óvodában, a STARS Pincegalériában, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán és Báthory István Elméleti Líceumban is várják a gyermekeket. Interaktív természetismereti foglalkozásokra a Mikó-kertben kerül sor.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és ifjúsági szervezete, az EMKISZ a Farkas utcában kézműves-foglalkozásokat szervez, míg a Part sátorban arcfestéssel várják a színes egyéniségeket. Gyermekprogramokkal készül a Reformáció 500 sátor is, ahol napközben gyermekmegőrző is működni fog.

A teljes gyermekprogram itt böngészhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?