Méra World Music: csütörtöktől tárt kapukkal várnak a csűrök

Csütörtökön kezdődik a második Méra World Music fesztivál, a szervezők nem csak esti csűrbulikat, hanem egésznapos programot ígérnek. Mesét mondanak délutánonként felnőtteknek is, lehet majd kalotaszegi finomságokat kóstolni és a hajnalig tartó táncházhoz délutánonként betanítják az alaplépéseket.

A magyar világzene nagyjai a mérai csűrben

Esténként világ- és népzenei együttesek lépnek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról. A magyar világzene legnagyobbjai mellett a fesztiválozók megismerkedhetnek a mediterrán régió kelta zenéjével, tombolhatnak balkáni ritmusokra és lazulhatnak karibi dallamokra. A buli azonban nem ér véget a koncertekkel, a kalotaszegi zenészek hajnalig húzzák a talpalávalót. Részletes zenei program itt.Szerdán még elővételben, kedvezményes áron kapható fesztiválbérlet (99 lej) vagy napijegy (29 lej). A helyszínen, csütörtökön a bérlet 99 lej, a napijegy 39 lej.

Helyi különlegességek

A fesztivál idején látogatható lesz a Bivalymúzeum. A múzeum számos különleges programnak ad otthont. Itt lesz pénteken a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély szervezésében az I. Kalotaszegi Prímásverseny válogatója, illetve szombat délután a Kalotaszegi Gasztroudvar. A Szarka telken, a Cifraszobában dr. Tötszegi Tekla tart előadást a mérai népviseletről. A mesehallgatás nem csak a gyerekek kiváltsága lesz, a Chill Zone-ban délutánonként népmesékkel várják a felnőtteket is.

A Csűrstúdióban kalotaszegi zenészekről vetítenek dokumentumfilmeket és archív felvételeket. A vetítések után az alkotókkal és a filmek szereplőivel szerveznek beszélgetést. Két fotókiállítást is meg lehet majd nézni, egyik Neti Sándor prímás, a másik a kalotaszegi régió arcait mutatja meg.

Az esti táncház senkit nem ér majd felkészületlenül. A Szarka telekben minden délután lehet kalotaszegi táncokat tanulni Muszka Györgytől és Ilonától. A Csűrfiában pedig naponta este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, bábszínházzal, mesemondással várják a gyerekeket.

Részletes program itt.

Így lehet kijutni a helyszínre

Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. Menetrend itt.

Szálláslehetőség

Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet Mérában is pihenni. Sátorhelyek és helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválvendégeket. Érdemes előre foglalni a camping@meraworldmusic.com e-mailcímen.

Kapcsolódók

Kimaradt?