Egész napos programmal ünnepel szombaton az Agnus Rádió

A kolozsvári székhelyű Agnus Rádió szombaton, február 9-én ünnepli 10-ik születésnapját. A jubileumot egész napos rendezvénysorozattal teszik emlékezetessé a kolozsvári magyar közösség számára.

Műsorkészítés - látogatókkal

Reggel 6 és 8 óra között az Ébresztő, valamint 12 és 15 óra között a Déli Magazinműsor készítésekor megnyílik a stúdió a kíváncsiak előtt, bárki bekukkanthat a műsorkészítés kulisszatitkaiba, sőt, az első három vendéget meglepetés ajándékban is részesítik. A déli műsor ideje alatt a régi rádiós munkatársakkal is találkozhatnak az érdeklődők, egy tea vagy kávé mellett pedig meg lehet majd tekinteni a rádió történetének kiállítását is. Helyszín: Bethlen Kata Diakóniai Központ, Ponorului utca 1. szám, harmadik emelet.agnus1

Hely- és rádióismereti vetélkedő iskolásoknak

A VIII-XII osztályos fiatalok számára tízpontos nyomkeresőt szerveznek. A versenyre nyolc csoportot várnak, mindegyik csoportnak maximum 6, különböző korú tagja lehet. A vetélkedőkre jelentkezőknek a régi kolozsvári utcaneveket, a Mátyás királyhoz kapcsolódó meséket, Kolozsvár történetét tanácsos ismerniük, valamint előzőleg átböngészniük az Agnus rádióval kapcsolatos tudnivalókat a honlap Műsor, Rólunk és Mikrofontoll címszó alatti részén.
A pontozás a válaszok pontossága és azok gyorsasága alapján történik.agnus3

Jelentkezéseket és az eseménnyel kapcsolatos kérdéseket az agnus@agnusradio.ro címre várnak. A versenyzők a Farkas utcai református templomtól indulnak majd, a verseny 9-től déli 12-ig tart.

Egésznapos program gyermekeknek

Az Életfa Családsegítő Egyesület munkatársai jóvoltából az Életfa székházában (F. Joliot-Curie /Berde Mózes utca 1. Szám) 10 és 16 óra között játékkal, bábszínházzal és táncházzal várják a gyermekeket, a következő program szerint:agnus7

10:00 - 12:00 Farsangi maszkkészítés

12:00 - 13:00 Bábszínház: Keljfeljancsi Komédiás Kompánia – Kolozsvár:

KEMÉNY HENRIK - VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ELÁTKOZOTT MALOM. Vitéz László a magyar vásári bábjátékok hőse. Fegyvere a bunkósbot és a palacsintasütő, melyekkel az örök ellenségeket: az ördögöket, a szellemeket, a halált csapja agyon leggyakrabban. Az egyszerű, szabadságra, biztonságra vágyó néző mindig azonosulhat vele, saját mindennapi kiszolgáltatottságát is feledtetheti Vitéz László hősködése, csattanós szó- es mozdulat-poénjai közben.A Vitéz László és az elátkozott malom című előadás háromnegyed órányi tömény móka, kacagás, amely minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígér. Előadja Vincze László. Bábok és díszlet: Sandu Marian, Pap Mónika és Vincze László.

14:00 - 15:00 farsangi mesélős-dalolós Szabó Kingával

15:00 - 16:00 Gyermektáncház Bárdos Rékával - muzsikál a Tarisznyás együttes

Közös főzés a rászorulóknak és kíváncsi kuktáknak

Szombat délelőtt a Református Telefonos Szeretetszolgálat csapata kolozsvári káposztát készít a Mikó vendéglő jóvoltából. Az étel 40 személy számára készül, amit a Protestáns Teológiai Intézet hallgatói által működtetett hajléktalan misszió munkatársai fognak kiosztani a kolozsvári hajléktalanok számára. A RefTelSz nem csak az étel elkészítésében partner, hanem ők ajánlják fel a kenyeret a meleg étel mellé.

Délután Agnus menü készül. Az Agnus Rádió 10 éves születésnapja alkalmából a Házaló Fazék a Mikó Étterembe helyezi ki stúdióját, ahova nem csak érdeklődő hallgatókat, hanem titokra-éhes kuktákat is várnakk, hogy a séffel együtt készítsék el az Agnus-menüt.agnus8

Délután 2 órától 15 kíváncsi kuktát várnak a Mikó étterembe, ahol a séf elárulja: hogyan kell igazán finomra készíteni a Wellington bélszínt illetve csirkét. A közös főzés legjobb része pedig a jól megérdemelt étel elfogyasztása lesz. A hozzávalókat a Mikó étterem biztosítja, a résztvevők az Agnus-menüt egyéni elbírálásuk és lehetőségük szerint honorálják.

Jelentkezni lehet február 6-ig Mihály Noéminél lehet (mihaly.noemi@agnusradio.ro vagy 0770-23 85 98).

Helyszín: Mikó étterem, Clinicilor/Mikó utca 23. szám, időpont: 14:00 -17:00.

Mozgó rádió

Az Agnus-busz a város tizenkét református templomát köti össze egy közös kocsikázással a jeles napon. Reggel 9 és10:30 között a Kétágú templomban lehet megtekinteni a barokk orgonáról szóló kiállítást és a hóstáti emlékszobákat, majd elindul az Agnus-busz, amelynek útvonala itt tanulmányozható.

Útközben városismertetés és játék várja a résztvevőket. Előzetes helyfoglalás szükséges. Jelentkezni Feischmidt Máriánál (0722 363 904) lehet.

Születésnapi társasjáték délután

Szenvedélyes játékosoknak és kíváncsi érdeklődőknek egyaránt nyitva lesz a Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája (21. December u 1.) 14 és 18 óra között. Lesz Catan, Aranyásók, Activity és még számtalan új, érdekes agytornázó, lélekvidító, kocka dobáló meglepetés. A nyerteseket díjak várják. Szervező a Collegium Lutheranicum, közreműködnek az Ördögtérgye néptáncegyüttes fiataljai.

Bloggerek találkozója az ifjúsági Agnus Kávéházban

Az Agnus Rádió 2008 óta internetes naplót, blogot is vezet. Mára már nem csak a szerkesztők írnak meg egy-egy bejegyzést, hanem az oldalnak több szerzője is van: Bagdán Zsuzsi, a Reformátusok Lapja szerkesztője, Békefy Lajos református publicista, Fábián Tibor, a Harangszó főszerkesztője, Mihály Noémi, az Agnus Rádió munkatársa, valamint egy fotóblogot is találhatunk, ahol Kiss Gábor képei tekinthetőek meg. Ugyanitt megjelenési felületet biztosítanak a Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesületnek is, a közösséghez tartozó fiatalok is rendszeresen írnak cikkeket.

Hogy mi motiválja őket, miről is írnak, és hogyan kapcsolódik mindez az Agnus Rádióhoz, az kiderül a 10. születésnapi ünnepségen, délután 14 óra 30 perctől, amikor blogger-találkozóra kerül sor az IKE Klubban, a Bocskai tér 15 szám alatt.

A meghívottakkal Szenkovics Dezső beszélget, zenél a Pont együttes. Az ifjúsági Agnus Kávéház 14 órától 18 óráig tart nyitva.

Hány nyelven beszél a zene?

Vajon Bábel tornyának építésekor a zene nyelve is összezavarodott, vagy sikerült megőriznie valamit az ősi egységből? A Zenélő köntös kihelyezett műsora közkedvelt zenei példák összehasonlításával ered a válasz nyomába. Nagy Ibolya zenei műsorának helyszíne az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház (Majális/Republicii utca 5/1). Közreműködnek a Kolozsvári Magyar Opera meghívott művészei: Bardon Tony és Egyed Apollónia.agnus4

Esti mulatozás rádiósoknak és hallgatóknak

A születésnapot ünneplők este 7-kor a Báthory líceum dísztermében gyűlnek majd össze, ahol gálaesttel, farsangi mulatsággal, játékkal, tortalicittel, tombolával és kiállítással zárják a jubileumi rendezvénysorozatot.agnus6

Kimaradt?