A felnőttek megszólítására is törekszik a Cimborák Bábszínház

Több mint tízezer nézőnek okozott vidám perceket a 2016/2017-es évadban a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, városon kívül is. A következő évadot már a felújított bábstúdióban kezdhetik.

Péter Orsolya a társulat vezetője szerint két korábban készült előadást tartottak műsoron, A rest legényről című bábelőadást és Tasnádi István Cyber Cyranóját, illetve két új előadást készítettek el.December 3-án, Nagy Kopeczky Kálmán halálának első évfordulójára készült el Benedek Elek: A só című előadás reprodukciója. Ezzel az előadással, a bábszínház alapítójának, vezetőjének, rendezőjének és bábszínészének emléke előtt kívántak tisztelegni, mondta Péter Orsolya. Hozzátette, hogy a másik új produkciót, Garai József: A három kismalac című darabot Nagy Lázár József rendezte. A 4 éven felülieket célzó előadás paravános, kesztyűs bábokkal készült úgy, hogy kültéri- és beltéri körülmények között is egyaránt játszható legyen.

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház az elmúlt évadban nem volt „otthon ülő” társulat, hiszen nem játszhattak a bábstúdióban, amely korszerűsítési munkálatokat igényel, így a Tamási Áron színház nagyterme, a Kamaraterem, a Háromszék Táncstúdió, az Andrei Mureșeanu Színház, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme és a Székely Nemzeti Múzeum biztosított játékteret a bábosoknak, akik előadásaikat elvitték a térség több településére is.

Péter Orsolya szerint a sepsiszentgyörgyi közönség mellett nagy hangsúlyt fektettek a vidéki kiszállásokra, hogy az ottani gyermekközönségek is láthassanak bábszínházi előadást. Emellett megyén kívüli meghívásoknak is eleget tettek, így felléptek Brassóban, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Zetelakán és Debrecenben is.

A Cimborák társulat idén rendkívüli módon ünnepelte a Bábszínházi Világnapot amikor Bábszínház a periférián címmel a sepsiszentgyörgyi Csíki- és az Állomás negyedben játszották A három kismalac című bábelőadást, ezzel kívánták felhívni a figyelmet a műfaj sajátosságaira és fontosságára, valamint eljutni olyan célközönséghez, akiknek ritkán van lehetősége bábszínházat látni.Megszervezték a Szent György Napok kulturális hetének bábszínházi programját, a Gyermeknapon pedig a főtéren népes közönség előtt adták elő A három kismalac című bábelőadást. Az évadot Az okos leány meséje alapján felépített mesebarangolásokkal zárták, az interaktív foglalkozásokon, közel 150 óvodás és kisiskolás gyermek vett részt.

A sepsiszentgyörgyi bábtársulat vezetője szerint az elmúlt évadban összesen 112 alkalommal, 10 430 nézőnek játszották előadásaikat. Reményeik szerint a következő évadot már a felújított bábstúdióban kezdik, törekvésük, hogy az óvodai- és iskolai naptárakhoz igazodva, minél többet játsszanak a sepsiszentgyörgyi közönségüknek és minél több helyen tudjanak fellépni Kovászna megyében és a régióban.

Céljuk, hogy minél inkább tudatosítsák, hogy a bábszínház nem korfüggő, hanem különálló műfaj, amely kicsiknek, felnőtteknek egyaránt javallott, összegzett Péter Orsolya.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?