Színház, mesejáték, képzőművészet, irodalom Mikházán

Újból benépesült Mikházán a Csűrszínház és udvara, ahol öt társulat színpadi produkcióját láthatták a nézők, könyvekkel és írókkal ismerkedhettek, képzőművészeti alkotásokban gyönyörködhettek. A 15. Mikházi Csűrszínházi Napok idén is gazdag programot kínált látogatóinak.

Nem csupán a Csűrszínház telt meg élettel a hétvégén, de az egész faluban lüktetett az élet, a panzióban hónapokkal azelőtt lefoglaltak minden szobát, ismerősök, barátok háza megtelt vendégekkel, voltak akik Szovátáról, vagy Vármezőről jöttek át, Marosvásárhelyről nagyon sokan, illetve távolabbi városokból, a határon túlról is. Az időjárás is kedvezett a szervezőknek.Szovátai alkotóművészek munkáiból nyílt kiállítás az iskolában, amely nyáron kiállítóteremként működik – mondta Szélyes Ferenc, a Csűrszínházi Napok ötletgazdája és főszervezője. Szőcs János, Fülöp Mária Magdolna, Sánta Csaba, Szőcs Máthé Tímea, Német Attila, Kuti Dénes, Kuti Botond, Kusztos Endre, Siklódi Zsolt, Vinczeffy László és Bocskay Vince alkotásai egészen nyár végéig láthatók.A kiállított munkákat Bocskay Vince szobrászművész mutatta be, parafrazálva Picassót, akitől mikor megkérdezték, hogy mi a művészet, azt válaszolta, hogy ha tudná, se mondaná meg. Bocskay is azt mondta, ne kérdezze senki, hogy ezeknek a műveknek mi az üzenetük, mert nem tudja megmondani, egy a közös bennük, hogy valamennyi alkotó Szovátán él, vagy élt, mert ott született, vagy oda települt vissza. Festmények, grafikák és kisplasztikák alkotják a tárlatot, ahogy a méltatójuk javasolta, bár mindegyiküket ellátták címmel, jó volna, ha a néző előbb a művet tekintené meg, és utána a címet, hogy összevethesse azzal, amit az alkotó gondolt róla. 

A pénteken kiállítás-megnyitóval induló eseménysorozat színházi előadásokkal folytatódott. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Marie Jones Kövekkel a zsebében című podukcióját hozta el, majd a Ingmar Bergman Őszi szonáta című előadását, a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház, a mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház, a Pesti Magyar Színház és a bécsi Europa Club közös produkcióját láthatta a közönség Farkas Ibolyával a főszerepben.Szombaton a déli órákban Székely Szabó Zoltán, Káli Király István, Kovács Levente, Sebestyén Mihály, Lokodi Imre, Soós István, Vajda György köteteit mutatták be a Csűrszínház udvarán, a szerzők egy-egy mű megszületéséről, annak témaválasztásról beszéltek.

Aznap este a Budapesti Nemzeti Színház produkcióját tekintette meg a közönség, Tóth Auguszta: Hoztam valamit a hegyekből című, Mezei Mária színművész életéről szóló monodrámát. Azt követte a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátéka.Vasárnap a Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című táncos mesejátékával ért véget a Csűrszínházi Napok. A csűrszínházi évad azonban folytatódik, ahogy Szélyes Ferenc a Maszolnak elmondta, a Soproni Petőfi Sándor Színház Mikházán állítja színpadra és mutatja be július 22-én Michael Ende: A pokoli puncs-pancs zenés mesejátékát. A nyári programban szerepel még a filmnap, a Római Fesztivál, a diákszínjátszó tábor, a zenei fesztivál és a gazdanap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?