Házi gálával ünnepelt a Csíki Játékszín

Hagyományosan évadzáró gálával ünnepelt közönségével együtt a Csíki Játékszín. A társulat a vasárnap esti ünnepi produkció során bejelentette a közönségszavazatok eredményeit, és átadták a társulat belső díjait is.

Utolsó pillanatig izgalommal várta a csíkszeredai közönség és a társulat tagjai is, hogy melyik előadást és mely színészeket kedvelte legjobban a közönség végeredmény szerint a 2016/2017-es évadban nyújtott teljesítményük alapján. A várakozásig pedig szokás szerint pazar, szórakoztató, dalos előadással búcsúztak a bérletes- és alkalmi közönségüktől. Mint az a műsorban bejelentett mérlegből kiderült: a csíki színház előadásainak nézettsége újból emelkedett, mind a városban, mind vidéken is: a 2016/2017-es évadban 51 805 nézője volt a színháznak, az előző évad 49 631-éhez képest. A vidéki bérletesek száma a tavalyi 7857-ről 8217-re emelkedett. Az előadások számát tekintve 213 előadást játszottak - a tavaly 194-et. 

A 18. évadát záró társulat összesen tizenegy premierrel szolgálta ki a közönséget, mely kiválasztotta idei férfi- és női kedvenceit: az évad legjobb színésznője Szabó Enikő, az évad legjobb színésze pedig Veress Albert lett. A közönség szerint a 2016/2017-es legjobb előadása a Vadnai László – Békefi István – Márkus Alfréd szerzőhármas Tisztelt ház című zenés vígjátéka lett, Lendvai Zoltán rendezésében.  A társulat belső díjaiból a Hunyadi László-díjat Sándor Anna szíínművésznő, a Kulissza-gyűrű díjat Keresztes Szabolcs ügyelő vehette át.

A gálaműsoron a következő évad repertoárját is bejelentették. Eszerint a felnőtt és ifjúsági színházbérlet a 2017/1018-as évadban négy előadásra lesz érvényes: Tamási Áron Csalóka szivárvány, Pierre Barillet-Jean Pierre Grédy: A kaktusz virága, Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei, valamint John Millington Syinge: A nyugat hőse című produkciókra.

Különlegesség, hogy az idén létrehozott, román közönséget célzó Luceafărul bérletben is négy színdarabot tekinthetnek meg a csíkszeredai románok. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulatának két előadását, Székely Csaba: Patru piesuţe politice despre duşmani és I. L. Caragiale: O scrisoare pierdută darabja nyomán készült Prea multa vorbărie című előadást. Emellett a bákói Bacovia színház Victor Eftimiu: Omul care a văzut moartea darabja, valamint a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház Sam Shepard: True west című produkciója lesz látható Csíkszeredában.

A Csíki Játékszín társulata Budapesten zárja az évadot: június 22-én a Tisztelt ház című előadással a Városmajori Színházi Szemlén lépnek fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?