Tonći Gaćina Csíkszeredában: a turizmus kétélű fegyver

Személyes véleményét is megosztotta csíkszeredai közönségével Tonći Gaćina horvát filmrendező, aki a Turizmus! című, többszörösen díjazott dokumentumfilmjét vetítette a KineDok keretében a Csíki Székely Múzeumban.

Különleges találkozásra került sor a Csíki Székely Múzeumban: a KineDok nevet viselő, heti egy alkalommal filmklubszerűen működő dokumentumfilmes rendezvény keretében a „Turizmus!” című horvátországi filmet vetítették. Már az est elején köszönteni kívánta a közönséget a film rendező-operatőre, Tonći Gaćina, akitől az 52 perces filmalkotással kapcsolatosan, illetve terveiről is kérdezett a csíki közönség. Mint elmondta, hetedik helyszínen találkozik a közönségével, és kitűzött célja megtudni a nézők véleményét és benyomásait, de annak is örül, hogy szülővárosa, Split karaktereivel és lakóival megismerkedhetnek Európában filmje révén.

Amint azt est szervezője, a Csíki Székely Múzeum ajánlásából ismerhettük, a film témája az Adriai-tengeren megnyíló nyári turistaszezonnal kapcsolatos, és azt a tényt közelíti meg tényszerűen, tehát fikciómentesen, hogy a tengerben, a nap hevében, az ételben és a szórakozásban örömüket lelő turisták újra elözönlik a part menti, túlzsúfolt városokat.

A filmből nyilvánvalóvá vált: Splitben is – mint azt akár a Fekete-tenger romániai üdülőhelyein is megtapasztalhattuk – a turistaiparban dolgozók különféle furfangokkal igyekeznek a beözönlő turistákat rávenni zsebpénzük elköltésére. A filmben extrém, harsány szórakozási módokat ismerünk meg, amelyeknek a kulisszáiba is bevezet a rendező. A több szálon futó felvételek rendezői alapelve ez: mintha kandi kamerával járkálnánk a turisták számára láthatatlan előkészületek folyamatában, hallgathatjuk a nem éppen szívélyes megjegyzéseiket, lelepleződnek számunkra trükkjeik. A film fő karaktere, a „Kenőpénz” becenevű kapitány, miként a többi szereplő is teljes mértékben valós személy, és kizárólag magukat adják – tudtuk meg a vetítés után az 1983-ban született rendezőtől, aki elárulta, hogy a film voltaképpen a diplomamunkája is volt 2016-ban.

Az azóta mintegy 20 fesztiválra benevezett alkotásról Tonći Gaćina felfedte: splitbeli, helyi lakosként a személyes identitása a város egykori identitásához kapcsolódik, és aggodalommal figyeli, ahogyan a turistaipar gyorsan és látványosan átalakítja a várost és környékét. „Nemzeti értékek kiárusítása” zajlik – fogalmazott, azt is elismerve, hogy korábban, a turisztikai bummot megelőzően ennél sokkal veszélyesebb iparágak üzemeltek, mint az erősen környezetszennyező vegyi ipar.

„A turizmus kétélű fegyver” – szögezte le Tonći Gaćina, arra biztatva a csíkszeredai közönséget, hogy filmjének szerethető figuráinak magatartása ne riassza el őket Horvátországtól, hiszen a valóban gyönyörű tájakat és nívós szolgáltatásokat is meg lehet találni – de őt ez filmesként nem érdekelte.

A rendező mosolyogva mesélt arról, hogy Split városa is támogatta a film elkészülését, és éppen egy éve, hogy 900 férőhelyes szabadtéri filmszínházban levetítették. Mint mondta, a helyiek nagyon örültek a filmnek, mert szerették, hogy ez az ők saját története. Tonći Gaćina jelezte: ugyan a kapitány figurája valóban elbűvölő, és barátság is alakult ki közöttük, nem hiszi, hogy még filmet forgatna róla, de ajánlja, hogy föltétlen keressük mi fel a hajóját, és nem fogunk csalódni: „pontosan azt kapjuk, amit láttunk”.

A KineDok öt közép-kelet-európai országot összefogó kezdeményezés. A program keretében Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában szerveznek vetítéseket friss, a régióban készült dokumentumfilmekből klubokban, kávézókban, galériákban, vagy épp egy pincében, főleg olyan településeken, ahol egyébként nincs mozi. Mindegyik ország vállalta, hogy legalább 20 helyen vetítést szervez a közösen kiválasztott filmekből a saját nyelvére feliratozva, lehetőleg HD minőségben. A program romániai koordinátora a One World Romania Egyesület, amellyel a Csíki Székely Múzeum már hetedik éve működik együtt. A vetítések részletes programja itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?