Szatmárnémeti video mapping: kommunista betonrengetegre hangolták

Először tartottak szabadtéri video mappinget, azaz épületvetítést Szatmárnémetiben. A háromdimenziós animációk a Szakszervezetek Művelődési Házának homlokzatán keltek életre csütörtök este, ritmusban passzoló elektronikus, bass és ambience zene kíséretében.

A különleges és egyedi vizuális csemegére több száz szatmári volt kíváncsi, bár az élményen sokat rontottak a külső fényviszonyok, nem kapcsolták le a központi közvilágítást és a Közigazgatási Palota éjszakai megvilágítását a vetítés idejére.

A kommunista épületekre szabott, váltakozó színes geometriai formák és alakzatok illeszkedtek a térhez, bár maximálisan mégsem használták ki az épület sajátosságait, így egy idő után a közönség joggal érezhette monotonnak a kivetítést.

A SamStudia Egyesület szervezésében – melynek tagjai többnyire diákok – létrejött RestArt fesztivál első mozzanata volt a csütörtöki esemény, amelyet közel háromszáz néző követett figyelemmel.

A RestArt fesztiválon 2015-ben ismerkedhetett meg először a szatmári közönség az épületvetítéssel, akkor a Dinu Lipatti Filharmónia szecessziós koncertterme adott otthont az eseménynek, és az akkori hatás káprázatos volt.

Oana Laslău, az egyesület elnöke beszámolt arról, hogy az idei RestArt fesztivál a vizuális művészetekre helyezi a hangsúlyt, a következő hasonló jellegű megmozdulásra pedig nyár végén lehet majd számítani. Célkitűzéseik között szerepel, hogy minél több helyi fiatallal, és nem csak, megismertessék ezt a modern művészeti ágat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?