A Kino-hadművelet Kolozsváron

A június eleji Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) után most visszatérnek a szabadtéri filmvetítések Kolozsvár Főterére.

A Tiff-filmek Karavánja az Operation Kino 2012 (azaz „Mozi Hadművelet") program keretében augusztus első hétvégéjén esténként 10-től, egy-egy nagysikerű alkotással várja a nézőket:

Pénteken, augusztus 3-án 22 órától a Gianni e le Donne (Gianni és a nők című 2011-es olasz vígjátékot láthatja a közönség, Gianni di Gregorio rendezésében.
A film egy élete őszéhez érkezett férfi (aki maga a rendező-forgatókönyvíró alakít, ráadásul a keresztnevét sem változtatta meg) kapuzárási pánikjából származó komikus jelenetek sorozata. A családos Gianni nem elégszik meg feleségével, lányával és anyjával: még több nőre vágyik, hódítani akar, meg akarja élni a másodvirágzás csodáját. A komédia kiválóan alkalmas egy nyári este eltöltésére a kolozsvári belvárosban.

Szombaton, augusztus 4-én a Tilt című német-bolgár koprodukciót vetítik 22 órától.

Viktor Chouchkov romantikus drámája az 1990-es évek Bulgáriájában kezdődik, ahonnan pornófilmek forgalmazása miatt sürgősen távoznia kell egy négyfős ifjú csapatnak. Németországba jutnak ki, ahol egy idő után óhatatlanul kiderül, hogy a kerítés itt sincs kolbászból. Ráadásul a főhős kedvese otthon maradt Bulgáriában... hazamennek tehát, de az „otthon" időközben megváltozott: a vadkapitalizmus nálunk is jól ismert viszonyai között találják magukat, a rendőrezredesből például újgazdag lett és maffiózó...

Vasárnap, augusztus 5-én a Djeca („Gyerekek", ismertebb címén Children of Sarajevo) című filmet nézheti meg ingyen a főtéri mozivásznon, aki éppen Kolozsváron tartózkodik.

Aida Begic filmje Bosznia-Hercegovina háború utáni, sérült, elárvult „gyermekeiről" szól: konkrétan a 23 éves Rahimáról, aki minden energiáját arra fordítja, hogy fenn tudja tartani magát és 14 éves, rossz útra tévelyedő öccsét – közben elveiért is harcolnia kell, mert hithű muszlim nőként fejkendőt hord, ez pedig nem tetszik mindenkinek. A film Cannes-ban az Un Certaine Regard (egy bizonyos nézőpont) kategóriában különdíjat kapott az idén.

A vetítés mindhárom este ingyenes. A TIFF-vetítésekről bővebb információt a www.tiff.ro honlapon lehet megtudni.

 

Kimaradt?