Tíz város diákjait nevelte közösségépítésre az Osonó Színházműhely

Az Osonó Színházműhely tíz romániai településen színházi eszközökkel vezette rá a diákokat, hogyan alakítsanak ki erősebb és összetartóbb közösségeket.

A sepsiszentgyörgyi társulat a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával május 15. és június 13. között egy komplex színházi program részeként több tréninget is tartott olyan romániai településeken, ahol a színház megtapasztalása nehézséget okoz a szociális, gazdasági vagy földrajzi helyzetük miatt.Az Osonó Színházműhely két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – által vezetett színházi nevelési, önismereti- és személyiségfejlesztő műhely-foglalkozások során mintegy 500 résztvevő fiatal és felnőtt színházi eszközök révén mélyítette el szociális érzékenységét, így olyan társadalmi, szociális problémákra világítottak rá, amelyek közös gondolkodásra ösztönözték a résztvevőket, így járulva hozzá a válaszok és megoldások megtalálásához, elősegítve az erősebb és összetartóbb közösségek kialakulását, mutatott rá Fazakas Misi.

A sepsiszentgyörgyi társulat vezetője szerint a projekt első részére májusban került sor, amikor a társulat aradi, temesvári, brassói, kőhalmi és négyfalusi középiskolák magyar diákjaihoz jutott el. A projekt második része az elmúlt hétvégén kezdődött és ezen a héten folytatódik, amikor bukaresti, korondi, nyárádszeredai, szamosújvári és zilahi fiatalok és felnőttek vesznek részt a komplex színházi programban.Az Osonó Színházműhely mindeddig 3 kontinens 25 országában szervezett közösségépítő, csapatfejlesztő, önismereti és szakmai műhely-foglalkozásokat. A társulat kiemelten fontos feladatának tartja azoknak az oktatási- színházi formáknak az alkalmazását, amelyek által az emberek közötti interakció, találkozás és párbeszéd megteremthető, mondta Fazakas Misi. Hozzátette: a jelenleg zajló tréningsorozat célja a kortárs színházi eszközök általi a közösségépítés, közönségfejlesztés valamint a magyar színházi kulturális élet megerősítése és terjesztése.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott Osonó Színházműhely idén összesen 33 előadást tartott, 60 műhely-foglalkozást és egy tábort szervezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?