Álom-keresztmetszet Csíkszeredában

Rendkívüli tárlatot nézhetünk meg Csíkszeredában június 24-éig: a Temeiuri– Bukaresti Országos Képzőművészeti Tavaszi Szalon anyagából hozott válogatást.

/ A szerző felvételei

Attól rendkívüli a csíkszeredai válogatás, hogy közel 200 romániai képzőművész több mint 300 alkotásából elsőként válogatva hozta el Csíkszeredába a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Cultura Nostra Egyesület megbízására Botár László azt az 53 festményt, amelyet a Szakszervezetek Művelődési Házának három termében kiállítva június 24-ig élvezhetünk.

Az éves Tavaszi Szalon keretében a műalkotások előzőleg Románia Parlamentjének Brâncuși termében álltak, és az Álom és álmok meghatározott témakörben születtek. „Erős, kemény válogatást hoztunk el idén, elmondhatom, hogy ritkán jár ilyen „kemény” anyag Csíkszeredában” – fogalmazott Botár László a kiállításmegnyitón. Mint mondta, privilégiumként érzékeli, hogy ő lehetett az első idén, aki kiválogatta a Csíkszeredába hozandó műveket, és a szállítás kényelmi okait szem előtt tartva kizárólag festészeti anyagot hozott.

Mint kiemelte, a Képzőművészek Országos Szövetségének valamennyi megyei fiókja jelen volt az országos rendezvényen, s a bukaresti és a helyi szervezők jóvoltából immár harmadik alkalommal kerül sor a Temeiuri elnevezésű, a Bukaresti Országos Szalon válogatott anyagának bemutatása.

„A jelenlegi romániai képzőművészeti élet legjobb keresztmetszete” van itt jelenleg Csíkszeredában – fogalmazott Székedi Ferenc műkritikus a tárlatnyitón. Úgy minősítette, hogy az Álom és álmok témakörben zömmel a freudi „álommunka”, az álmok tartalmi sűrítményei tükröződnek, az olykor szürreális, de a válogatás révén is változatos festészeti stílusban elénk táruló alkotásokban.

A tárlatanyag naponta 8-20 óra között látogatható. Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, a Cultura Nostra Egyesület, a Romániai Képzőművészek Szövetsége, H.D.U. Kulturális Központ. Támogató: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a Szakszervezetek Művelődési Házán keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?