Székelyföldi legényes- és szólótánc-verseny Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön negyedik alkalommal szervezik a Székelyföldi Legényes- és Szólótáncversenyt, amelyet idén egy újabb kategóriával bővítenek, így páros tánccal is be lehet nevezni a vetélkedőre. A Lajtha László Alapítvány által szervezett versenyre csütörtökig egész Erdély területéről várták a jelentkezőket. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban pénteken 19 órakor kezdődő verseny pedig két részből áll.

Erdélyben nem létezik intézményes néptánc oktatás, és a szakmai fórumok is korlátozottak, mutatott rá Sipos Noémi a szervező Háromszék Táncegyüttes szóvivője, aki szerint az együttes háttér intézménye, a Lajtha László Alapítvány nevelő szerepet vállal a rendezvénnyel, biztosítják a hagyományos népi kultúra iránt fogékony, lelkes fiatalok képzését, illetve motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtanak számukra. Székelyföldön ez az egyetlen rendezvény, amely kimondottan legényes táncokat középpontba helyező szakmai fórum, ezért hiánypótló szerepet tölt be.

A negyedik alkalommal sorra kerülő legényes versenyt idén páros tánc kategóriával is kibővítik. A versenyzőknek először egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból. A legényes kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi legényes motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja.

Páros tánc kategóriában a szucsági csárdás és “ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag, Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánc találkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők. A versenyzőket szakmai zsűri értékeli, és kiosztják az 500 lejt érő „Az év kiváló legényes táncosa” illetve az ugyancsak 500 lejjel díjazott „Páros szóló” díjat, illetve lesznek további különdíjak és közönségdíj is. A vetélkedőt követően táncházra kerül sor.

A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján, a www.hte.ro oldalon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?