Nem csak a kiállítások törzsközönségét vonzza a Múzeumok Éjszakája Marosvásárhelyen

Csütörtökön az Árkádia színei című festészeti kiállítással kezdődött, pénteken további tárlatnyitókkal, kézműves vásárral, filmvetítéssel folytatódott, hogy aztán szombaton teljesedjen ki a Marosvásárhelyen 12. alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakája, amelynek néhány kiállítása még vasárnap is várta a látogatókat.

Több mint száz rendezvény közül választhattak a marosvásárhelyiek, a legtömörebb a szombati nap volt, amikor éjjel kettőig tartott nyitva a legtöbb múzeum, képtár, kiállítás.

A Városháza tornya mindig vonzónak bizonyul, oda felmenni és onnan lenézni a városra, nem akármilyen élmény. Aki a város legvonzóbb arcát akarta látni, az kivárta a késő esti órákat és még sorba is állt az élményért. Egyszerre harminc személyt engedtek fel a toronyba, a sorbanállás ezért időigényes volt, de senki nem panaszkodott.

Ezalatt a Kultúrpalota valamennyi emeletén tömegek járták a kiállítótermeket, kezdve a Bernády-féle magyar klasszikus festők gyűjteményétől, a román gyűjteményen át, a Bernády-emlékszobáig, a Tükörteremtől a nagyteremig. Nagyon sokan életükben először léptek be a Kultúrpalotába, ezért annak minden látnivalója újdonság és élmény volt számukra. A nagyteremben le-leültek megpihenni és a színpadon egy rögtönzött hegedűszólónak lehettek fül- és szemtanúi. A képtárakban a festmények alatt puzzle várta a vállalkozókedvűeket, hogy kipróbálják kreativitásukat.

„Nagyon rég nem jártam a Kultúrpalotában, a képtárban pedig soha, nem is tudtam, hogy létezik” – mondta egy fiatal édesanya, míg egy másik látogató elárulta, hogy ő eddig még azt sem tudta, hogy hol van a bejárata a palotának. „Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, szégyellem is magam, de most jól jött ez az alkalom, hogy családostól ellátogassunk ide. Talán ezután többször is eljövünk” – mondta valaki.

A természettudományi múzeum is nagy hatást gyakorolt a nézőkre, madarak, lepkék, bogarak, erdei állatok sorakoznak a tárlókban, az üveg mögött az életkörülményeiket is megismerhették az érdeklődők. Az emeleten babakiállítás nyílt, amely a francia divat történetét ismerteti az 5-6. századtól kezdve a 19. századig. Frank viselet az 5. száadból, 10. századi királyi esküvői ruházat, férfi- és női öltözék a 14. századból, olasz stílusú ruhák, női különlegességek, furcsaságok sorakoznak a vitrinekben. Ez a gyűjtemény július 4-ig tekinthető meg a múzeumban hétköznaponként 10 és 18 óra között, hétvégén 10 és 13 óra között.

A néprajzi múzeum udvarán jazzkoncert fogadta a látogatókat, meg lehetett pihenni a hosszas séták után, az emeleten pedig a néprajzi tárlatra csodálkozhattak rá azok, akik még nem jártak ott, illetve az Anna – női sors a 20. században című tárlatot is végig lehetett nézni.

A vármúzeum, a Teleki-Bolyai Könyvtár, az Unitárius templom és tanácsterem, a Bernády Ház, a K’Arte kiállító szoba, a Maros Művészegyüttes előcsarnoka, a Művész mozi, a Művészeti Egyetem, az ortodox érsekség, a Vár udvara és bástyái várták tovább az érdeklődőket, akik nem maradtak el, tömegesen járták végig valamennyi helyszínt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?