Káli István novelláskötetét mutatták be Marosvásárhelyen

A Mentor Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg a novelláskötet, amelyet péntek este mutattak be Marosvásárhelyen a Bernády Házban a szerző jelenlétében. A 70. életévéhez érkezett Káli Király Istvánnal Vári Attila és Gálfalvi Ágnes beszélgetett, illetve ifjabb Király István kiadóvezető ajánlotta az olvasóknak a könyvet.

Király István írói álnevén Káli István tulajdonképpen Vári Attilának köszönheti a Káli nevet, tehát ő a „keresztapa”. Ez még sok évtizeddel ezelőtt történt, amikor író barátjának néhány írását megmutatta, ezeket Vári jónak találta, de javasolta, hogy vegyen fel egy írói nevet, hiszen a Király István név már „foglalt”.

„Mondtam, hogy ha már az édesapja Székelykálból származik, akkor vegye fel annak a falunak a nevét, így lett a barátom Káli István és ezen a néven kezdte írásait közölni” – idézte fel a kezdeteket Vári, aki arról faggatta a szerzőt, hogy mint a temesvári első osztályú focicsapat játékosa, illetve a műszaki egyetem hallgatója, később mint mérnök, hogyan került az irodalmi pályára?

„Az utolsó magyar tanárom, nyolcadik osztályban, Kovács Levente volt” – mesélte Káli, aki felidézte az iskolai és egyetemi éveit, azt, hogy mindenhol megkövetelték a tudást, az ismeretekben való elmélyülést, ami mégsem akadályozta meg abban, hogy részt vegyen egy verspályázaton, illetve prózát írjon. Az első igazi írásai mégis akkor születtek, amikor már családja volt, gyermekei voltak, sokat dolgozott, éjszaka és hétvégeken maradt ideje csak az irodalomra. Az Igaz Szó irodalmi köréhez 1977-ben került, megismerte Gálfalvi Györgyöt és Markó Bélát, akik nem mondták meg, hogy mit írjon, vagy ne írjon, elfogadták az írásait, „szép és tiszta hangulat alakult ki” – jellemezte azt az időszakot.

Vári Attila rákérdezett az 1990. márciusi marosvásárhelyi eseményekre is, amelyeket Káli István Sütő Andrással, és az RMDSZ-székház padlására szorult, majd onnan atrocitások közepette lemenekített csapattal élt át, de mint mondta, annak az időszaknak semmilyen hatása nem volt az írói minőségére. Talán egyszer majd megírja, de egyelőre ez nem szerepel a tervei között, mondta.Gálfalvi Ágnes, a Megvárom, amíg fütyül a feketerigó című kötet szerkesztője ismertette a frissen megjelent könyvet, elmondta, három kötetből és folyóiratokban megjelent szövegekből válogatták össze a novellákat. Az első a Mit tud az a nagy sárga gép? 1979-ből, a második az 1984-es megjelenésű Közjáték, míg a harmadik a rendszerváltást követően napvilágot látott Századélet című kötet. „Nem nehéz szerző, rendkívül könnyen lehet vele dolgozni, mindenbe beleegyezett, amit javasoltam” – foglalta össze a szerkesztő.

Az írói tervekről szólva Káli István elmondta, jövő hét szerdára elkészül a legújabb regénye, a Szemfényvesztett című, amit ősszel terveznek bemutatni a könyvvásáron, illetve még két regény megírása szerepel a rövid távú tervei között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?