Öt román nagyjátékfilm ősbemutatója lesz a 16. TIFF-en

27 új román filmet mutatnak be idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon. A Román Film Napjai június 8. és 10. között zajlik Kolozsváron.

A szervezők közleménye szerint 120 nevezésből 13 nagyjátékfilm és 14 rövidfilm került be a válogatásba. Ezek közül 5 nagyjátékfilmnek a kolozsvári fesztiválon lesz a világpremierje.

Ilyen például Iulia Rugină Breaking News című filmje, amelyben az Andi Vasluianu alakította tévés újságíró túlél egy gyári robbanást. Mikor emlékriportot kell készítenie a balesetben elhunyt munkatársáról, rájön, hogy mennyire nem ismerte őt.Dan Chișu hetedik filmje, a Születésnap/ Aniversarea egy 94 éves férfi családjában uralkodó konfliktusokról szól, figyelemre méltó szereposztással: ebben a filmben játszott utoljára a 2016-ban elhunyt Mircea Albulescu, továbbá Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu és Coca Bloos.A San Sebastianban már bemutatott Vadászat/ Vânătoare című filmnek a TIFF-en lesz a romániai bemutatója. A Berlini Filmiskola gyártásában készült elsőfilm rendezője Alexandra Bălteanu, Corina Moise, Iulia Lumânare és Iulia Ciochină bukarest környéki porstituáltakat alakítanak benne.

Sztálin állítólag majom és ember keresztezésével alkotta volna meg a tökéletes munkást. Erről a legendás kezdeményezésről forgatta Abháziában legújabb dokumentumfilmjét Alexandru Solomon. A Tarzan heréi/ Testiculele lui Tarzan című filmet szintén a TIFF közönsége láthatja először.

A közönségre bízza az ítéletet a Per /Procesul című dokumentumfilm, amely Mihai Moldoveanu sokat vitatott esetét mutatja be: a férfit 25 év börtönre ítélték egy olyan bűnért, amelyet állítása szerint nem követett el.

A 2009-es TIFF debüt-díjasa, Andrei Dăscălescu a Petrila bolygó/ Planeta Petrila című filmmel tér vissza a fesztiválra. Új dokumentumfilmje a nemrég bezárt petrilai bánya kultúra általi megmentéséről szól.Szerepel a programban Cosmin Bumbuț fotográfus Az utolsó bádogos című filmje is, egy roma családról, akik emigrálni kényszerülnek, miután már nem tudnak megélni a mesterségükből. A kommunizmus idején működő filmklubokban készült filmekről (Camera obscura, r. Gheorghe Preda), a helyi gazdálkodók életét megkeserítő paradoxonokról (Káposzta, krumpli és más démonok/Varză, cartofi și alți demoni, r. Șerban Georgescu) is szó lesz.

Costică Acsinte üvegnegatív-gyűjteményét felhasználva készült el Radu Jude Halott ország/Țara moartă című filmje az 1937-1944 közötti időszakból. Radu Jude mozikban is bemutatott Sebhelyes szívek/Inimi cicatrizate című nagyjátékfilmje, Adrian Sitaru Fixeur című filmje és Călin Peter Netzer Ezüst Medve-díjas Ana, Mon Amour című filmjét is vetítik a TIFF-en.A 14 darabos rövidfilmes válogatásban először vetítik Romániában Adrian Silişteanu Európai Filmakadémia díjára jelölt Scris/Nescris című filmjét. Láthatunk egy Drezdában nagydíjat nyert rövidfilmet Andrei Tănase rendezésében Az első éjszaka/ Prima noapte címmel és a Négyzet/Careu című filmet Anca Damian rendezésében, aki korábban a Crulic című animációs dokumentumfilmjével szerepelt a kolozsvári fesztiválon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?