A fiatalabb korosztály felé nyitna a Mikházi Csűrszínház

Május 20-án Száll a világ című műsorával lép színpadra és nyitja meg a Mikházi Csűrszínház idei évadát az Artsy M Diákszíntársulat, amely Gyéresi Júlia rendezésében Weöres Sándor költeményeivel várja főleg az ifjú nézőket. A szeptember elejéig tartó rendezvénysorozat idén elsősorban a fiatalokat, a kisgyerekeket, a kamaszokat szeretné megszólítani, közölték a szervezők az évadismertető sajtótájékoztatón.

Az idén hosszabb ideig tart és gazdagabb programmal várja nézőit, látogatóit a Csűrszínház – tudtuk meg Szélyes Ferenc főszervezőtől, aki elmondta, olyan sokan jelentkeztek, hogy részt vennének az idei évadban, hogy többet is vissza kellett utasítania. „Már decemberben összeállt a program, akik januárban jelezték, hogy jönnének, negatív választ kaptak” – ecsetelte a mikházi születésű színművész, akinek néhány éve szervezőtársa Vajda György újságíró, az Artecotur Egyesület elnöke, az Artsy M Diákszíntársulat megálmodója és létrehozója.A gyerekek megszólításában nagy szerep jut a mesejátékoknak, színházi és táncprodukcióknak, ahogyan a Római Fesztivál programjában is olyan rendezvények lesznek, amely a kis- és nagyobb gyerekekhez szólnak elsősorban – tudtuk meg Pánczél Szilamértól, a Maros megyei múzeum munkatársától, a Római Fesztivál főszervezőjétől, aki arról beszélt, hogy az egyre népszerűbbé váló eseménysorozatot szeretnék tovább gazdagítani, még változatosabbá tenni.

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója az idei Csűrszínházi évadban szereplő néptánc-előadásokról beszélt. A Maros Művészegyüttes a Szép Palkót viszi, a Bekecs Néptáncegyüttes a Legendák kertjében című zenés-táncos mesejátékkal készül. A gyerekekhez szól a soproni Petőfi Sándor Színház Michael Ende: A pokoli puncs-pancs zenés mesejátéka is.

A színház kedvelői a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat közös produkcióját, a Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak című Dsida Jenő-estet tekinthetik meg Bogdán Zsolt, Csutak Réka és Kovács Éva előadásában, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Mikházi Csűrszínházi Egyesület Ingmar Bergman: Őszi szonáta című előadásával lép fel, míg a Budapesti Nemzeti Színház Hoztam valamit a hegyekből, Mezei Mária Tóth Auguszta önálló estjével, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátékával készül Mikházára.

Az irodalom sem hiányzik, több szerző is meghívást kapott, Káli Király István, Kovács Levente, Vajda György, Lokodi Imre, Spielmann Mihály és Székely Szabó Zoltán találkozik az olvasókkal és mutatja be köteteit.

A filmnapon gyerekfilmet, ifjúsági filmet és egy felnőtteknek szánt alkotást vetítenek le, illetve újdonságnak számít az idei zenei fesztivál, a Bronx Music Egyesület szervezésében. Lesz idén is diákszínjátszótábor, valamint a legvégén Gazdanap, amelyet kétnaposra terveznek a szervezők, kirakóvásárral, szakmai beszélgetésekkel, színházzal, tánccal gazdagítva.

A teljes program a Csűrszínház Facebook-oldalán érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?