Az első egészében fennmaradt erdélyi magyar operát mutatják be Kolozsváron

Az első, egészében ránk maradt erdélyi magyar operai alkotásnak tartott, Béla futása című zeneművet, valamint Orbán György Pikkó herczeg című darabját mutatja be a magyar operajátszás kezdeteit felidéző premier keretében a Kolozsvári Magyar Opera, a budapesti Magyar Állami Operaházzal közösen. A bemutató május 11-én, csütörtökön este fél héttől lesz.

„Az évad legizgalmasabb bemutatójára várjuk a közönséget csütörtökön, amely művelődéstörténeti eseménynek számít”– nyilatkozta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az intézmény emeleti előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón, hétfőn. „Az első, egészében ránk maradt magyar operai alkotásnak tartják a Béla futását, amelyet Ruzitska József 1822-ben Kolozsváron fejezett be. A Pikkó herczeget eredetileg 1793-ban mutatták be, de zenéje – azaz a darab valamennyi kottája – teljes egészében elveszett, azonban a történet megihlette Orbán György kortárs zeneszerzőt, aki operát írt a fennmaradt szövegkönyv alapján. A két egyfelvonásost bemutató premier a magyar operajátszás kezdeteit idézi fel” – tette hozzá Szép Gyula, a kulturális intézmény vezetője.Anger Ferenc rendező, a budapesti Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója elmondta: „Nagyon érdekes párhuzamok vannak a két történet között. A hatalomnak és a magánéletnek a konfrontációja, tulajdonképpen mind a két opera-szüzsé központi eleme. Zöldy Z Gergely díszlet- és jelmeztervezővel olyan varázslatos látványvilágot igyekeztünk teremteni, amely teljesen egyveretűvé teszi a két művet. A vizuális koncepció köti össze a két történetet, így nem két gyökeresen eltérő egyfelvonásos darabot fog látni a közönség”.

Selmeczi György, az előadás karmestere úgy fogalmazott, Ruzitska operája az első olyan mű, amely teljes egészében magyar tematikával, magyar motivikával lépett a közönség elé. Nem kevesebb mint 195 éve mutatták be Kolozsvárt, benne a kor „slágere”, az akkor elementáris hatású, „Hunnia nyög letiporva” kezdetű dallal, melyet oly himnikus átszellemültséggel énekelt az ébredő, polgárosodó magyarság, hogy a fiatal Erkel érdeklődését szinte bizonyosan ez fordította a zenés színpad felé.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

Kapcsolódók

Kimaradt?