UNITER-gála: a Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb rendezés

A Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című előadása nyerte el a legjobb rendezés díját a hétfő este megtartott UNITER-gálán. A legjobb előadás díját a Bukaresti Metropolis Színház Amadeus előadása nyerte.

Huszonötödik alkalommal szervezték meg a Romániai Színházi Szövetség UNITER gáláját hétfő este Temesváron. Az esemény főszervezője és az est házigazdája Ion Caramitru a színház épülete előtt nyitotta meg a rendezvényt és üdvözölte a várost, valamint a romániai színházi élet legfontosabb személyiségeit.

Több mint 300 művész és hazai, valamint külföldi meghívott izgulhatott hétfő este a 11 kategóriában kiosztott díjakért.  Az UNITER elnökének díját Simona Neumann, a 2021 Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület igazgatója vehette át, a rendkívüli teljesítményért, amellyel elnyerték a kulturális főváros címet.

A legjobb rendezés díját nyerte a Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című előadása, amelyet Yuri Kordonsky rendezett. Ebben a kategóriában jelölték a Bukaresti Metropolis Színház Amadeus előadását, Victor Ioan Frunză rendezésében és a bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színház A kutya különös esete az éjszakában ("O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii") című előadását, Bobi Pricop rendezésében.

Debüt kategóriában Iustinian Turcu, a nagyszebeni Radu Stanca színház művésze nyert. Jelöltek voltak Radu Brănici és Lavinia Pele. Legjobb férfi mellékszereplőnek Bács Miklóst, Gheorghe Visut és Conrad Mericoffert jelölték. Ebben a kategóriában idén Gheorghe Visu nyerte az UNITER-díjat.

A 25-ik UNITER gálán Ana Ciontea vehette át a legjobb női mellékszereplő díját, a kategória másik két jelöltje Antoaneta Zaharia és Ana Bianca Popescu volt. A legjobb női főszerepért járó díjat Ana Ularu kapta, aki Alina Petrică és Mihaela Trofimovval versenyzett az elismerésért.

A legjobb férfi főszereplő kategóriájában Andrei Huţuleac kapta az UNITER-díjat, így Ciprian Nicula és Richard Bovnoczki üres kézzel távozhatott a román színházi szakma legjelentősebb eseményéről. A legjobb díszlettervezőnek járó díjat, amelyre Irina Moscut, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadásért is jelölték, végül Dragoş Buhagiar a Kávézó című előadásért vitte el.

A legjobb hangjáték Ilinca Stihi által rendezett William Blake Fekete Bibliája című előadás lett. A legjobb színikritikusnak járó díjat Doina Papp nyerte. A legjobb TV-színház Andreea Vulpe Vandál című rendezése.

Legjobb előadásnak jelölték a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című darabot, amelyet Radu Afrim írt és rendezett, azonban az díjat végül a Bukaresti Metropolis Színház Amadeus előadása nyerte. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezte.

Az UNITER gála végén Ion Caramitru átvehette Temesvár kiválósági díját, amelyet Nicolae Robu polgármester adott át a jeles színésznek kulturális és színházi tevékenységéért, valamint azért, mert megígérte, hogy 2021-ben ismét itt szervezik meg az UNITER-gálát. Abban az évben Temesvár Európa kulturális fővárosa lesz, ugyanakkor a Bega-parti város lesz az Országos Színházi Fesztivál házigazdája.

Kapcsolódók

Kimaradt?